Landsretten overvejer EU-domstolen i gødningssagen

Det risikerer at trække sagen ud, hvis Landsretten vil have sagen forelagt EU-domstolen, inden der falder dom i Danmark.

De tre dommere i Vestre Landsret nævner i dag muligheden for, at elementer af de danske gødningsnormer skal indbringes for EU-domstolen.

Over for Landbrugsavisen.dk har juraprofessor Peter Pagh, Københavns Universitet, torsdag argumenteret for, at de danske kvælstofregulering - som er baseret på modeller for hele landet - bør indbringes for EU-domstolen, hvor Danmark vil tabe efter hans vurdering.

Landsretten mener dog ikke som helhed, at de danske gødningsregler strider mod nitratdirektivet og EU-retten. Herved skriver de også, at elementer kan stride mod EU-reglerne. Det er dog usikkert:

"Det kan efter den skete bevisførelse ikke antages, at kvælstofnormerne som helhed strider mod nitratdirektivet eller andre EU-retlige regler. På det foreliggende grundlag er det endvidere usikkert, om der er rimelig grund til at antage, at dele af kvælstofnormerne strider mod EU-retten," skriver dommerne.

Bæredygtigt Landbrugs advokat, Hans Sønderby Christensen, er umiddelbart skeptisk over for at få sagen forebragt EU-domstolen inden dom.

"Det er vi selvfølgelig nødt til at tage alvorligt, når Landsretten nævner det, og der kan sagtens være elementer, der både er relevante og centrale at få forelagt, men det der er spørgsmålet er, om det er nødvendigt. For vi skal hverken finde fem eller 10 fejl. Vi skal bare finde den ene,” fastslår Hans Sønderby Christensen.

Hans pointe er, at de danske, reducerede gødningskvoter ikke er omkostningseffektive. Mens landbruget har påvist store omkostninger, så har staten på deres side ikke påpeget en effekt.

"Hvis vi vurderer, at vi har det, vi skal bruge, så vil vi ikke fra vores side fremsætte en begæring om at få det forelagt EU-domstolen," siger Hans Sønderby Christensen.

Selvom EU-domstolen meget vel kan give BL medhold, så er der en stor ulempe. Advokaten anslår allerede at sagen kan tage 12-16 måneder, før der falder dom, og en EU-proces kan trække tiden ud.

"Der er jo tiden, men jeg skal sige, at EU-domstolen er et fantastisk velsmurt maskineri. Den er væsentlig hurtigere end det danske retssystem," siger advokaten.

Hans håb er, at man kan føre syn og skøn over effekterne af de danske, reducerede gødningsnormer, mens sagen kører ved EU-domstolen.

Hvis de to processer kører parallelt, vil det ikke forlænge retssagen, vurderer Hans Sønderby Christensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.