Mange jordlopper i vinterraps: Skal jeg bekæmpe larverne?

Jordlopper optræder nu i stort antal i rapsmarkerne, og har man ikke sat gule fangbakker ud, giver det god mening at garderer sig og sprøjte mod larverne, vurderer planteavlskonsulent.

Der optræder fortsat mange jordlopper i rapsmarkerne, og lige nu skal man være opmærksom på behovet for at bekæmpe larverne.

"Vi ser stadig rigtig mange jordlopper i vinterrapsen, selv om de slet ikke var forventet i år. Men vi regner altså også med, at de er derude med de gnav, vi allerede har set i rapsplanterne.

I registreringsnettet er antallet af lopper kommet over skadetærsklen i næsten halvdelen af markerne”, fortæller planteavlskonsulent Finn Olsen, Sønderjysk Landboforening.

Gule fangbakker eller ej?  

Skadestærsklen for at bekæmpe jordloppens larverne er 25 jordlopper fanget over tre uger. Det er dog ikke en nagelfast tærskel, fordi det er vejret, der afgør hvor mange æg lopperne lægger - jo koldere, jo færre, forklarer Finn Olsen.

"I vores område har vi mange fælder med 20-21 lopper, og så ville jeg ikke turde undlade en sprøjtning”, siger han, og fortsætter:  

"Rigtig mange rapsdyrkere har ikke sat gule fangbakker ud i marken. Dermed har de heller ingen idé om, hvor mange lopper de har i deres egen mark, og om de har angreb af larverne", siger han.

"Så hvis man ikke har sprøjtet mod jordlopper, efter rapsen har fået 4-5 blade, og ikke har haft gule fangbakker sat ud, vil jeg anbefale, at man - når lejligheden byder sig - garderer sig og udfører en sprøjtning mod jordloppelarverne med et pyrethroid. Det vil give god mening."

Potentialet tæller nu

Finn Olsen vurderer, at nogle få rapsmarker, der er sået tidlig, står godt nu, mens der er rigtig mange rapsafgrøder, som er svage. Nogle steder har planterne måske kun fire løvblade, hvor de gerne skal have det dobbelte antal før vinteren.

"En svag rapsplante vil naturligvis i mindre grad kunne tolerere gnav fra larver i forhold til stærkere planter, så derfor skal vi være på vagt. Jeg tror ikke, at en svag rapsplante vil kunne klare, at der sidder 2-3 larver og gnaver i vækstpunktet.”

Finn Olsen betoner, at der ikke er grund til at frygte udvintring, for det ses trods alt relativt sjældent i raps.

"Lige nu drejer det sig om, at potentialet for marken bliver gjort så stort som muligt", siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.