Markfolk kan ånde lettet op: Resistens-alarm afblæst for problemukrudt

Ugen På Spidsen: Population af hanespore fra Sønderjylland er testet for herbicidresistens - og prøven var negativ, skriver ugens klummeskribent på Mark Plus.

Resistent ukrudt breder sig mere og mere i Danmark, især i græsukrudt. Men nu er der endelig en god nyhed på resistens fronten.

Aarhus Universitetet har nemlig testet en population af hanespore fra Sønderjylland for herbicidresistens over for Maister, Callisto og Focus Ultra. Resultatet viser nu, at der ikke er tegn på resistens hos hanesporen fra Sønderjylland.

Man mistænkte ellers resistens, da der var en svigtende effekt af en høj dosis Maister i 2019.

Aktivstofferne i MaisTer er netop ALS-hæmmere. Der gik 15 år fra man begyndte at bruge ALS-hæmmere, til de første tilfælde af resistens kom på arealer med kontinuert majsdyrkning. Det skete, selvom der i Tyskland også er et par andre virkemekanismer i brug.

Værst i majs, men ses mere og mere i korn

Det første fund af ALS-resistens hos hanespore i Europa var i 2005 i Italien. Så kom Østrig med i 2011, Tyskland i 2012 og Spanien i 2015. I Tyskland og især i Østrig er der en del tilfælde.

Hanespore er blandt de værste ukrudtsarter i flere europæiske lande. I Danmark har den hidtil mest været et problem i majs, men ses nu også mere og mere i korn - og spreder sig til flere og flere arealer.

De største problemer findes i det syd- og sydvestjyske område, hvor majsdyrkningen er mest intensiv.

Kilde: Poul Henning Petersen, landskonsulent, Seges

 

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

 

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.