Minister til nervøse landmænd: Det blå kort viser ikke fremtiden
»Det blå kort« der dukkede op i landbrugspakken, skabte vild debat på plantekongressen.

»I kan ikke bruge blå kort til at se, hvordan det bliver fremad. Det er kun en illlustration af, at der bliver forskelle.«

Sådan lød det, da miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) gik på talerstolen til årsmødet for planteavlere i Herning onsdag.

»Det blå kort tjener udelukkende til at fortælle, at der er regionale forskelle. Vi vil ikke foregøgle, at der kun er lempelser, når vi går i gang med målrettet regulering. Der vil være lokale forskelle,« sagde Eva Kjer Hansen.

Dermed skal fynboer og andre, der bor i de mørkeblå områder på det blå kort, der til stor rædsel blandt landmænd og overraskelse hos Landbrug & Fødevarer dukkede op som bilag i landbrugspakken. Angiveligt viser det, hvor der skal reguleres mere end i dag, hvor der skal reguleres mindre end i dag, og hvor der skal reguleres på samme niveau, når den målrettede regulering af gødning træder i kraft i 2018.

Skaber usikkerhed

Flere i salen havde ellers allerede efter planteformand Torben Hansens beretning stillet spørgsmål til det blå kort. Blandt andet Niels Rasmussen, formand for Centrovice på Fyn.

»Et er, hvis vi det den målrettede regulering kan ske mest målrettet hos os. Men når det er lagt frem skaber det usikkerhed for, om der overhovedet kan drives landbrug på Fyn,« sagde han.

Fortsat mystik om blåt danmarkskortMark Fredag 15. januar 2016 · 15:20

Men med ministerens udmelding på årsmødet, kan man altså ikke regne med det kortet viser.

»Jeg vil ikke foregøgle, at det kun er lempelser. Der er lokale forskelle på indsatsen. Vi vil gøre en indsats for vores vandmiljø. Jeg agter at leve fuldt op til vores forpligtelser i forhold til Vandrammedirektivet,« sagde Eva Kjer Hansen.

Fuld kompensation

Kristian Lundgaard Karlshøj, Sektion for større Jordbrug, hæftede sig ved, at der i landbrugspakken tales om kompensation, men ikke fuld kompensation.

»Jeg har ellers slået ro i min mave med, at hvis vi skal gøre noget, er det med fuld kompensation,« sagde han.

Ifølge Eva Kjer Hansen er hensigten at give ’fuld kompenstion’ for tiltag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.