Overblik: 11 selvkørende sprøjter - fordelen findes i arbejdet i marken
Med 18 ton som maksvægt fuldt optanket medbringer en typisk selvkørende sprøjte ikke mere vand end en trailersprøjte. Derfor er det ikke i væskekapacitet, men under sprøjtearbejdet på marken fordelene skal findes. Se oversigten med data for 11 selvkørende marksprøjter.

Af Max Madsen, dataresearch: Ann Stistrup Christiansen

Det største udvalg af selvkørende sprøjter på det danske marked har tankstørrelser i niveauet 4.000 til 6.000 liter. Det skyldes blandt andet de danske vægtgrænser på offentlig vej, som maksimalt tillader en totalvægt på 18 ton for toakslede køretøjer.

Med en egenvægt på typisk 10 til 12 ton afhængig af bombredde kan de toakslede selvkørende sprøjter derfor ikke lovligt medbringe mere væske end en mellemstor trailersprøjte.

Som en bonus må nogle modeller til gengæld trække en vandvogn på eksempelvis 16 ton. Gør man ikke det, er det altså andre faktorer end beholdervolumen, der skal give den selvkørende sprøjte fordele.

Skånsom og manøvredygtig

Hvor der er fare for køreskade, f.eks. ved sene svampe- eller insektsprøjtninger i raps og majs, er den selvkørende sprøjte oplagt. Frihøjden er nemlig langt højere, end hvad en sprøjtetraktor har under trækbommen.

En frihøjde på 100 cm og op til 150-180 cm er normalt for de selvkørende, afhængig af højden på hjulene
og udformningen af undervognen. Her har modeller med hydrostatisk drevne hjulmotorer en fordel frem for dem med faste aksler.

En selvkørende sprøjte er med sin firehjulsstyring også meget nemmere at manøvrere end en traktor og trailersprøjte. Den giver samtidig færre spor i afgrøden ved forageren.

Endelig har dens affedring mulighed for at arbsorbere bevægelser på en ujævn mark, og tillader derfor en højere sprøjtehastighed. Også pumpeydelsen er gerne større end på trailersprøjterne, ligesom nogle
modeller tilbyder ændring af sporvidde under kørslen.

Sprøjtebommen deles med trailersprøjterne

Selve sprøjtearbejdet under bommen er identisk med, hvad fabrikanterne tilbyder på trailersprøjterne.

Man kan derfor få selvkørende sprøjter med alt - lige fra traditionelle stål eller alubomme til luftassisterede
eller rene luftbomme.

Også dysetyper og opsætning er velkendt. Det vil sige alt lige fra tripletter til elektrisk eller luftstyrede kombi dyseudtag med mulighed for skift i farten eller automatisk skift for at opretholde en ønsket dråbestørrelse.

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 3 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Februar 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle selvkørende marksprøjter, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre selvkørende marksprøjter på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

Fem gode råd

  • Undersøg hvor meget vand og gødning den enkelte sprøjte lovligt må medbringe på vejen.
  • Overvej om du kommer til at mangle en sprøjtetraktor som hjælp i kornhøsten.
  • Pumpernes maksimale udbringningskapacitet er vigtig, hvis du vil sprøjte med ekstra høj fart.
  • Frontmonteret kabine har bedst udsyn og indstigning, men kan gynge på ujævn mark.
  • Sprøjter med hjulmotorer har størst frihøjde, mens sprøjter med faste aksler har mindre effekttab.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.