Overblik: 5 bærbare fugtighedsmålere - kend vandprocenten på under ét minut
Gælder det en hurtig måling af vandprocent i afgrøden, kan de små bærbare fugtighedsmålere spare dig for en tur til grovvaren. Se oversigten med data for fem bærbare fugtighedsmålere på det danske marked.

De velkendte modeller af bærbare fugtighedsmålere med kværn kan på under et minut angive vandprocenten med en nøjagtighed der typisk ligger i niveauet fra plus minus 0,5 procent og ned til plus minus 0,1 procent.

Det er rigelig nøjagtigt til at afgøre, om der kan høstes, eller om kornet skal placeres i det ene eller andet lager.

Efter høst vil fugtighedsmålernes nøjagtighed også være rigelig til at styre tørreprocessen efter. Vil man til sidst bestemme gennemsnittet i kornbunken, har apparaterne også en funktion til dette, som det fremgår af dataoversigten for de fem apparater.

Alle kan måle de gængse afgrøder

Der findes mange forskellige mærker af fugtighedsmålere på markedet. Ofte er der dog tale om identiske apparater, blot med forskellige handelsnavne.

Fælles for dem er, at de som standard kan måle fugtighed i langt de fleste gængse kornarter samt raps, kløver, ærter og visse typer af græsfrø. 

Har man mere sjældne afgrøder, vil disse typisk kunne indlæses i apparaterne også, men det kan kræve at apparatet sendes til producenten.

Et enkelt af de apparater, der er medtaget i dette Overblik, kan dog opdateres af brugeren selv via et usb-stik.

For at få en måling, der ligger så tæt på aftagerens som muligt - for eksempelvis at undgå en tørreregning - er det muligt at kalibrere apparaterne ud fra en bestemt måling. Dette sker separat for hver afgrøde.

Findes også uden kværn

Som det ses i oversigten med date, findes også apparater, der er en tand mere avancerede, men også dobbelt så dyre som de velkendte typer med kværn.

Overblik: 13 discharver - markens problemknuserMark Fredag 12. juli 2019 · 13:14

De dyrere versioner minder mere om dem, man ser hos grovvaren, der analyserer afgrøden uden kværn.

Afgrøden hældes blot igennem apparater og beskadiges derfor heller ikke.

Samtidig kan disse apparater udregne hektolitervægten, hvilket i nogle afgrøder også kan være en vigtig parameter at kende.     

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: September 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle bærbare fugtighedsmålere, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre bærbare fugtighedsmålere på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

Seks fordele ved bærbare fugtigehedsmålere 

  1. Giver overblik over vandprocenten på under et minut
  2. Nemme at have med sig i marken eller op i siloen
  3. Angiver vandprocent med en nøjagtighed imellem 0,1 og 0,5 procent
  4. Kan som standard måle langt de fleste normale afgrødetyper. F.eks. korn, frø, raps og ærter
  5. Muligt at kalibrere fugtvisning efter grovvarens måling
  6. Der kan ofte indlagres mere specielle afgrøder efter behov

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.