Pas på især to skadedyr i det milde efterår

Med et mildt efter år er det stadig aktuelt at holde øje med snegle, og der ses jævnligt marker med overskredet skadestærskel for bladlus, melder konsulent.

Af Kristina Kerstens Laursen, juniorkonsulent, Velas

Angreb af snegle kan forekomme på alle tidspunkter om efteråret. På grund af det milde efterår er det stadig aktuelt at holde øje med snegle. Sneglenes aktivitet vil først begynde at gå i stå ved flere nætter med stærkere nattefrost.

Undersøg forekomsten i marken ved planternes rødder og i hulrum i jorden. Kig både efter glasklare æg, udvoksede snegle og slimspor. Sneglene er især fremme under fugtige forhold.

Der er kun ét aktivstof til rådighed til bekæmpelse. Det er jernfosfat, som indgår i alle produkter.

Et meget kendt produkt er Sluxx HP, som har god effekt mod sneglene. Produktet Ironmax Pro er også godkendt og har samme effekt som Sluxx HP. Der findes også produktet Ferrex, som tidligere har haft svagere effekt end Sluxx HP. 

Mængden af sneglegift afhænger af antallet af snegle, som kan være svært at fastlægge. Derfor anbefales det at anvende en lav dosis i starten og så gentage behandlingen, hvis sneglekornene forsvinder hurtigt. Sneglekornene forsvinder nemlig kun, hvis de bliver ædt af sneglene.

Den godkendte normaldosis er 7 kg pr. ha for Sluxx HP og Ironmax Pro og 6 kg pr. ha for Ferrex. Men den anbefalede dosis for alle tre produkter er 4-5 kg pr. ha.

Bladlus: Nogle marker med overskredet skadestærskel

Udover snegle ses også forekomster af bladlus på grund af et langt og mildt efterår.

Angrebsgraden af bladlus i vinterhvede og -byg er lav i forhold til andre år. Men vi finder jævnligt marker, hvor skadetærsklen på 2-3 procent angrebne planter er overskredet. 

Man kan bedst undersøge markerne ved at lægge sig ned og kigge på bladene i modlys. Hvis der er bladlus, vil man kunne se én eller flere mørke pletter på bladene.

Bekæmpelse af bladlus er aktuelt ved tidlig såning og 2-3 procent angrebne planter. Der kan anvendes 0,1-0,2 kg pr. ha Lamdex, 0,05-0,1 kg pr. ha Kaiso Sorbie eller 0,05-0,15 l pr. ha Mavrik.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.