Planteavlere går glip af oplagt mulighed for at spare kemi

Ugen på Spidsen: Svenske og norske landmænd har gennem en årrække brugt damp-handlet udsæd, Thermoseed, i stedet for at bejdse udsæden med kemi. Alt peger i retning af, at det virker fuldt ud på højde med kemiske bejdsemidler. Det er helt oplagt, at danske landmænd også får let adgang til damp-behandlet såsæd, mener denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Landbruget gør en kæmpe indsats for at begrænse brugen af pesticider mest muligt. Derfor kan det undre, at behandling med damp på udsæden ikke for alvor har slået igennem i Danmark. 

Ifølge KornBasen har svenske Lantmannen solgt Laureate vårbyg, som er behandlet med damp i stedet for traditionel kemisk bejdsning.

Endnu er der ingen af de store danske aktører på markedet for udsæd, der tilbyder at sælge udsæd, som er behandlet på de særlige ThermoSeed anlæg, der ved hjælp af varme og damp overflødiggør traditionel bejdsning med kemiske midler.

OPLAGTE FORDELE

Ifølge Ole Schou, planteavlskonsulent hos Vkst, er der helt oplagte fordele ved at bruge udsæd, der behandlet i ThermoSeed-anlæg. Han nævner at:

  • Udsæden ikke støver som ved traditionel bejdsning
  • Forbruget af pesticider reduceres
  • Ubrugt udsæd kan bruges som foder
  • Der ikke er bejdsemidler på emballage, vogne med mere
  • Derudover spirer udsæden hurtigere, da damp-behandlingen primer spiringen

MANGLENDE GENNEMBRUD

Når man ser på erfaringerne fra Sverige og Norge, så kan man undre sig over, at driftige danske planteavlere endnu ikke har taget ThermoSeed metoden til sig. 

Forklaringen skal formentlig findes hos fodrestoffirmaerne. Anlæggene er nemlig forholdsvis dyre.

Det bør dog ikke spænde ben for, at danske landmænd kan slippe for støv i udsæden samt forklaringsproblemer over for omverdenen i forhold til at begrænse brugen af kemi mest muligt. 

Foderstoffirmaerne har før vist, at de kan sadle om, og være med til at give danske planteavlere helt oplagte løsninger. 

Et oplagt eksempel er sortsblandinger. Det har man i mange år vidst gav en række helt åbenlyse fordele. Alligevel skulle vi helt frem til 2020 før det for alvor fik sit gennembrud. I år er en fjerdedel af landets hvedemarker sået til med sortsblandinger.

Det bliver derfor spændende at se, hvor lang tid der går før nogle af de store landmandsejede grovvareselskaber beslutter sig for at gøre salg af ThermoSeed til en god forretning – ligesom det bliver spændende at se, hvem der kommer først.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.