Rapsforædler: Vinteren kan bare komme an - rapsen er godt rustet

Efteråret har været perfekt for udvikling af rapsen, som har samlet rigtig meget kvælstof op fra jorden.

"Vi har et fantastisk udgangspunkt i rapsmarkerne i forhold til sidste efterår, der var meget vådt. I år er afgrøderne blevet rigtig godt etableret, og der står en kæmpe overjordisk biomasse der- ude med fantastiske rødder«, siger Ditte Clausen fra Dekalb.

»I de fleste rapsmarker sidder vækstpunktet nede ved jorden, planterne har 10-12 blade og en pælerod på 20-25 cm. Så kan det ikke blive meget bedre.

Det betyder ikke noget, at bladene er store. Med så ideelle forhold, som vi har haft i år, tror jeg stort set ikke, der er noget, der kan ødelægge rapsen. Vinteren kan bare komme an«.

Stort N-optag

Ditte Clausen har kørt rundt i hele landet og lavet målinger af rapsen i de sidste uger.

Og den forskel, der er på mange rapssorters vækst i efteråret, hvor nogle er kraftigt- og andre mere svagtvoksende, har stort set udlignet sig i takt med efterårets lange vækstsæson. Alle sorter har nået fuldt potentiale

»Vi måler 2,5-3,6 kg biomasse pr. kvm i markerne lige nu. En tysk model siger, at 1 kg biomasse raps optager 45 kg kvælstof pr. ha. Så en rapsmark med tre kg biomasse pr. kvm har optaget 135 kg N pr. ha.

Det er to-tre gange så meget kvælstof, som der er tilført, så vi har et kæmpe N-optag derude. Dels fordi jorden indeholder ekstra kvælstof efter den tørre vækstsæson, hvor alt N ikke blev optaget - dels pga. en meget stor mineralisering i efteråret - og selvfølgelig de gode vækstvilkår«.

Noget af biomassen og det optagne kvælstof vil nok blive tabt i løbet af vinteren, men langt det meste vil blive bevaret til gavn for forårets vækst, mener hun.

Faktaboks

Rapsen lige nu

  • Står meget ensartet og kraftig alle steder, uanset sorten.
  • Er perfekt udviklet: vækstpunkt ved jorden, 10-12 blade og 20-25 cm pælerod.
  • Har opsamlet ekstrem meget kvælstof: 100-160 kg N/ha.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.