Se billederne: Afgrøderne står godt - men stor forskel på hvedesorter

Afgrøderne har et godt rodnet i år, så konsulenterne er ikke bekymret før vinteren. Noget af hveden er dog begyndt at gå i leje.

Afgrøderne står fantastisk - efter tidlig såning i et godt såbed, ikke ret mange snegle, og et langt og mildt efterår.

Der er stadig vækst derude, og mange er måske begyndt at bekymre sig for, om det ikke går lidt for godt derude. For meget kraftige afgrøder kan være mere udsatte for udvintring.

Men de planteavlskonsulenter, LandbrugsAvisen har talt med, er som udgangspunkt ikke bekymrede - for afgrøderne har et godt rodnet. Men pointerer selvfølgelig, at det hele afhænger af, hvordan vinteren bliver.

»Dem der har sået tidligt, har heldigvis kørt med lavt plantetal i både raps og korn, som vi anbefalede, og det betyder rigtig meget. For så strækker afgrøden sig ikke, men bliver nede ved jorden«, siger Annemette Pagter fra LMO.

Også Finn Olsen, SLF og Lars Skovgaard, VKST har indtryk af, at landmændene har været gode til at regulere udsædsmængden efter såtidspunktet.

Men mange er nok blevet overrasket over den store forskel, der er på hvedesorterne i år.

Sortsforskelle i hveden

»I hvede ser vi ret store sortsforskelle lige nu.

Til tidlig såning har vi anbefalet Sheriff, der ikke har så kraftig vækst i efteråret. Mens Benchmark er mere kraftig. Men den overgås faktisk af den nyere KWS Extase, der har vokset endnu vildere. De kraftigt voksende sorter bør man ikke så tidligt«, siger Lars Skovgaard, der har taget hosstående billeder af tre hvedesorter i landsforsøg hos VKST for at vise forskellen.

Han har hos nogle landmænd set lejesæd i tidligt sået Benchmark, især i lavninger.

»Det har vi selvfølgelig set før, og det er ikke nødvendigvis alarmerende. Det afhænger af vinteren. Men det betyder, at risikoen for sneskimmel og trådkølle er større. Lejesæd nu er ikke et godt tegn,« siger han.

Også i de sønderjyske forsøg er der rigtig store sortsforskelle i hveden i forsøgene lige nu - nogle sorter skiller sig markant ud, siger Peter Karlsen fra SLF.

»Sheriff, Torp og de nyere KWS Firefly og Graham er korte sorter, der kravler langs jorden, og egner sig til tidlig såning. Mens Benchmark, Kalmar og især de nyere sorter Informer, KWS Extase og Drachmann er lange, kraftige sorter, som ikke bør sås tidligt. KWS Lily er tæt, men ikke lang«.

Svampebekæmpelse

Tidligt såede marker, der er meget kraftige - eller kanter langs læhegn etc. er mest udsatte for sneskimmel og trådkølle. Men ingen af konsulenterne anbefaler bekæmpelse med Folicur Expert nu.

»Vinterbygmarkerne i de milde egne er i den kraftige ende. Men vi mener ikke, vi skal sprøjte mod sneskimmel og trådkølle lige nu. Men hvis det lune vejr fortsætter en måned endnu, og der så kommer melding om sne, ja så bør man måske overveje at bekæmpe de kraftigst udviklede marker. Men det skal jo gøres dagen før snevejret for at virke bedst, og det kan ofte ikke betale sig«, siger Finn Olsen fra SLF.

Et andet problem er, at tager man hul på triazolerne nu, har man mindre til foråret, tilføjer Annemette Pagter.

»Mange landmænd er bekymrede for bladsvampe som meldug og rust, som vi ser derude nu. Men det tager vi nu helt roligt - der skal ikke gøres noget nu«, siger Finn Olsen.

Konsulenterne anbefaler i øvrigt, at man holder øje med manganmangel, da der stadig er marker, der trænger.

Rapsen er meget kraftig

»Rapsen har en god tyk pælerod lige nu, og det kan klare meget. Vi kan dog godt se, at vi har haft et langt lunt efterår, for den er så småt begyndt at strække sig trods vækstregulering.

Jeg har målt 2-3 cm mellem rodhals og vækstpunkt flere steder. Men hvor der er større konkurrence pga. høj udsædsmængde eller spildkorn, er der 6-7 cm. Her er rapsen udsat«, siger Finn Olsen«.

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.