Sådan får du has på rodukrudt i korn i maj

Rodukrudt i korn skal bekæmpes, når nye skud af rodukrudt er kommet frem. Hellere lidt sent end for tidligt.

Af Dejana Spasojevic, juniorkonsulent, Velas

Vinterhveden i det midtjyske jyske nærmer sig st. 39, som er sidste frist for anvendelse af Metaxon i korn. Men i vårbyg er der god tid endnu. Her er det vigtigt at få bekæmpet, da rodukrudt kan udvikle sig voldsomt.  

Rodukrudt i korn skal bekæmpes, når nye skud af rodukrudt er kommet frem. Hellere lidt sent end for tidligt.

Hvor der er meget rodukrudt med et dybtgående og forgrenet rodsystem, er en flerårig indsats nødvendig.

Den bedste effekt opnås ved at sprøjte i maj, når der er god vækst i planterne.

Tidsler er følsomme, når de har fået 4-7 blade og er 15-25 cm høje. Agerpadderok skal have friske lysegrønne blade for at kunne optage ukrudtsmidlet, se fotos. 

Agertidsel i byg (øverst) og agerpadderok. Fotos: Annemette Pagter

Metaxon eller Mustang forte

Metaxon har god effekt på agertidsel, svinemælk gråbynke og agerpadderok. Tilsætning af ammoniumsulfat øger effekten på agerpadderok og sandsynligvis også effekten på agertidsel. Maksimum dosis er 1,0 liter pr. hektar.

Behandlingsfristen for Metaxon i korn er stadie 39 (fanebladet helt fremme). Dette skal overholdes, ellers risikeres blandt andet deforme aks og gulfarvning af fanebladet. 

Mustang forte kan være et alternativ til Metaxon. Det er meget vigtigt at være opmærksom på restriktionerne for dyrkning af efterfølgende følsomme afgrøder 14-24 måneder efter anvendelsen. Derudover er der begrænsning i anvendelse af halm fra afgrøder behandlet med Mustang Forte. Kartofler og roer kan etableres 14 mdr. efter behandling og hestebønner og andre bælgplanter 24 mdr. efter. Midlet må ikke anvendes efter stadium 32.

Flerårig indsats

Hvis der er meget svinemælk, agertidsel, gråbynke eller følfod i marken kan en flerårig indsats være nødvendig,  eventuelt en supplerende behandling med glyphosat i stub efter høst når friske skud er kommet frem. 

Brug mindst 200 liter pr. hektar vand, medmindre du bruger luftassisteret sprøjte. Der skal være minimum 14 dage mellem sprøjtning med minimidler (som f.eks. Express) og MCPA for at sikre, at tidslerne er i god vækst.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.