Satellitter udpeger risikomarker for lejesæd

Satellitter spiller en afgørende rolle for, om danske landmænd i fremtiden kan tegne forsikringer mod lejesæd.

»Teknikken virker. Vi er faktisk i stand til at inddele hvede- og rugmarker i grøn, gul og rød i forhold til, hvor stor risiko der er, for at de går i leje«, siger Jens Elbæk, afdelingschef hos Seges.

Det mener han er et godt skridt i retning af, at især de marker med lav risiko for lejesæd ikke bliver vækstreguleret i fremtiden.

»Det kan være svært at tale en landmand fra at vækstregulere, hvis han med en vækstregulering til 100 kroner pr. hektar ved, at han kan slippe for høstbesvær, ekstra tørringsomkostninger og

udbyttetab. Derfor håber vi, at modellen i CropManager - og en eventuel forsikringsordning - kan få flere landmænd til at undlade vækstregulering på de marker, hvor der er lav risiko for lejesæd«, siger Jens Elbæk.

Han understreger, at satellitter spiller en afgørende rolle. Både i forhold til at kortlægge risiko for lejesæd i de enkelte marker, og i forhold til at udpege de marker, hvor der skal udbetales forsikringspræmie, hvis det bliver muligt i fremtiden.

Ikke uden satellitter

»Hvis vi skal nøjes med at betale et forsikringsfirma en halvtredser pr. hektar for en forsikring, så skal vi have overflødiggjort den taksator eller konsulent, der normalt opgør afgrødeskader«, siger Jens Elbæk.

Det mener han er realistisk. Allerede nu er det nemlig muligt, at opgøre skadesbilledet ved lejesæd fra fly. Derfor burde det være muligt at gøre ved hjælp af satellitter i fremtiden.

Det er der også lagt op til, i projektet med de 11 østjyske landmænd. I projektet tegner landmændene en forsikring mod lejesæd. Går afgrøden i leje får de 2.500 kroner pr. hektar. Går afgrøden ikke i leje tjener forsikringsfirmaet 50 kroner pr. hektar.

Seges søger landmænd

Læs artikel på næste side.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.