To sprøjtninger i raps kan være rentabelt

De mange nedbørsdage kan betyde, at 2021 er et år, hvor der er betaling for to svampesprøjtninger i raps. Høje priser på raps taler også for.

Knoldbægersvamp er den vigtigste svampesygdom i raps.

Angreb fremmes af nedbør, fortæller landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, Seges.

»Ved regelmæssig rapsdyrkning vil der i større eller mindre omfang være sklerotier af svampen i jorden. Sklerotierne spirer med såkaldte apothecier, hvorfra der spredes sporer til blade og kronblade, og smitten sker via sporer og nedfaldne kronblade, som ligger på bladene.

Nedbør fremmer angreb, både fordi der spirer flere apothecier frem af jorden, og fordi fugt på bladene med nedfaldne kronblade fremmer angreb«, siger hun.

Sprøjtning holder 2 uger

Effekten af en svampebehandling holder sig i ca. to uger.

Da der ligger kronblade på bladene i længere tid, kan der ved usædvanlig gode smittebetingelser være behov for to behandlinger under blomstring.

»Der findes ingen varslingstjeneste, der kan forudsige behovet for svampebekæmpelse under blomstring, og om der er behov for to behandlinger.

I de fleste landsforsøg har der kun været betaling for én behandling under blomstring, men 2021 kan godt være et år, hvor der er betaling for to behandlinger pga. de usædvanlig mange dage med nedbør. En høj pris øger også rentabiliteten«, siger Ghita C. Nielsen.

Sidste sprøjtefrist mod svampe i raps er vækststadie 69 (blomstring afsluttet).

Vær opmærksom på, at der for mange midler skal være 14 dage mellem behandlinger. Nogle midler må kun bruges en gang pr. sæson.

Faktaboks

Svampebekæmpelse

  • Knoldbægersvamp fremmes af hyppig raps, lang blomstringsperiode og fugtigt vejr.
  • I de senere års mange landsforsøg med svampesprøjtning var 80 pct. af forsøgene rentable ved en pris på 300 kr. Gns. bruttomerudb.: 2,7 hkg.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.