Tænk også gulrust, når du vælger hvedesort

2019 blev et år med meget gulrust. Gulrust er en af de svampesygdomme, der muterer hurtigst og dermed kan angribe sorter, der tidligere har været resistente.

Af Hanne Pontoppidan, planteavlskonsulent, Centrovice

Det er 29 år siden, at vi har oplevet et år med så udbredte angreb af gulrust i vinterhveden. Resistensen i sorter, vi troede var sunde er blevet brudt, så flere af vores største sorter, har haft brug for en ekstra svampesprøjtning eller to.

Sprøjtesæsonen er slut for i år, men dette års erfaringer er vigtige at tage med, når du skal vælge sort til det kommende år.

Gulrust muterer hurtigt

Når vi skal vælge hvedesorter, så kigger vi typisk på udbytte, sundhed og tendens til lejesæd i de tidligere års forsøg. Oplysningerne for de foregående år kan vi finde på sortinfo.dk, men vi skal kigge på tystofte.dk., hvis vi vil have angrebsgraden af sygdomme i år med i vores beslutningsgrundlag.

Og når det gælder angrebsgraden af gulrust er det vigtigt at have observationerne for i år med. Gulrust er en af de svampesygdomme, der muterer hurtigst og dermed kan angribe sorter, der tidligere har været resistente.

Hvedesorterne og gulrust

Der bliver udbudt mange gode vinterhvedesorter til den kommende sæson. De sorter, hvor der er det største fremavlsareal er Sheriff, Informer, Benchmark, Kvium og Kalmar.

Kigger vi nærmere på disse 5 sorter, så var det i 2018 kun Kalmar, der i de 10 observationsparcellerne fordelt i Danmark (tystofte.dk), havde udbredte angreb af gulrust. Benchmark blev kraftigt angrebet af gulrust på to af de 10 lokaliteter, mens der ikke blev fundet gulrust eller kun få pustler i Sheriff, Informer og Kvium.

I år er sorterne bedømt i 19 observationsparceller. Kigger vi på de samme fem sorter, som i 2018, så er det i år kun Informer, hvor der ingen gulrust er konstateret på nuværende tidspunkt og Kvium, hvor der kun er fundet få pustler.

Benchmark har overhalet Kalmar og er nu den af de 5 sorter med de mest udbredte angreb af gulrust.

Gulrust kan findes i næsten alle observationsparceller, men der er kun kraftige angreb fire-fem steder. Du kan selv finde data for de øvrige sorter på tystofte.dk

Kriterier for at vælge sort

Du skal ikke alene vælge sort eller sorter ud fra angrebsgraden af gulrust – husk også at tjekke tendensen til lejesæd, og vælg sorter, der passer til, om du forventer at så til normal tid, tidligt eller sent.

Og med hensyn til gulrust, så udvikler gulrustsvampen sig som nævnt hele tiden, og vi kan ikke sige noget om, hvilke sorter, der bliver angrebet af gulrust i 2020.

Uanset sort så er det vigtigt at holde øje med udviklingen af gulrust i april måned – bliver hveden angrebet af gulrust, så kan en rettidig indsats med svampemidler gøre hele forskellen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.