Tjek dit kemiskab: Her er de mest populære forbudsramte sprøjtemidler i 2019

Listen over sprøjtemidler, der er omfattet af anvendelsesforbud det kommende år er stor. Her får du en gennemgang af de mest anvendte midler, som rammes af forbud.

Af Knud R. Nielsen, planteavlskonsulent, LMO Planteavl

Rigtig mange planteværnsmidler får forbud mod anvendelse inden for det kommende år. Så gå kemirummet grundigt igennem og stil de midler, som udløber i den kommende sæson, i forreste geled, så du når at få dem brugt, inden der kommer et anvendelsforbud

Januarudsalget er i fuld gang, men ikke alle tilbud er så gode, som de ser ud til.

Hvis du får et godt tilbud på kemi, er der rigtig god grund til at tjekke efter, hvor længe det må anvendes, og om der ikke allerede er gode alternativer med en lidt længere ”holdbarhed” på markedet.

Hvilke midler drejer det sig om?

Listen over hvilke midler, der er omfattet af anvendelsesforbud det kommende år er stor, men vi kan tage de mest anvendte midler med her.

Aktivstoffet propiconazol må ikke anvendes eller opbevares efter 18. marts 2020. Det er en rigtig gammel traver, der nu bliver trukket endeligt på stald.

Propiconazol blev markedsført under navnet Tilt 25, da det blev lanceret af Ciba-Geigy tilbage i 1980. Det var på det tidspunkt et epoke-gørende fungicid, som gav uhørt store merudbytter i kornproduktionen. De fleste Propiconazol-produkter er allerede trukket fra markedet, hvem husker ikke Tilt Turbo og Tilt Top, og nu ryger de sidste midler så.

Mange af de ”gamle” triazoler, har svært ved at leve op til krav om human toksitet og udvaskning, og der ser ud til at komme nye produkter med en bedre effekt og bedre miljøprofil på markedet. Så der er kun grund til at græde nostalgiske tårer, for vi får rigtig gode alternativer.

Følgende midler indeholder propiconazol og er omfattet af forbuddet: Armure, Bumper 250 EC, Stereo 312,5 EC og en lang række kopiprodukter.

Hvis du køber nogle af disse midler i foråret, skal de altså anvendes i sæsonen 2019, og ellers destrueres. Et godt råd er derfor kun at købe midler, som kan bruges i flere sæsoner.

Forbud mod midler fra DuPont

Efter at DuPont er fusioneret med Dow Agrosciences under det nye navn Corteva, er en del af DuPonts tidligere produkter blevet overtaget af FMC/Cheminova.

Det betyder, at der er forbud mod at sælge de udgåede DuPont-midler, og at der kommer forbud mod anvendelse og opbevaring af disse midler i løbet af 2019. Forbuddet mod anvendelse træder i kraft måneder efter afmeldingsdatoen, som varierer for de enkelte midler.

I mange tilfælde vil FMC/Cheminova videreføre de samme aktivstoffer under næsten samme handelsnavn.

Nedennævnte midler i tabel 1 i gul kolonne må ikke altså ikke længere sælges. 

Selv om de har næsten samme navn og præcis samme aktivstof, som midlerne i den grønne kolonne, må de hverken anvendes eller opbevares senere end 18 måneder efter overtagelsestidspunktet. For Ally SX og Express SX er sidste anvendelse 30. november 2019.


Tabel 1. Cheminova-produkters navne navne før og i fremtiden. For midler i gul kolonne er der forbud mod salg.

Glyphosat

For en del glyphosat-midlers vedkommende har firmaerne trukket godkendelsen af midlet den 16. december 2018, og der er så et anvendelses- og opbevaringsforbud 17. juni 2020. Det gælder blandt andet Glyfonova Plus og DanKvik Plus.

Hold dig ajour med planteværnsmidlernes skæbne på Middeldatabasen.dk, eller download app’en KemiTjek fra landmand.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.