Vejen til højere udbytter går gennem rødderne
At øge planternes roddybde er en af de mest oplagte måder at øge udbyttet på i planteavlen. På Plantekongres 2017 fortæller to eksperter fra Københavns Universitet om de biologiske, kemiske og fysiske faktorer.

En af de mest oplagte måder at øge udbyttet i planteavlen er, at øge afgrødernes roddybde. Ved at øge roddybden kan vi nemlig forbedre plantens muligheder for at optage vand og næringsstoffer i kritisk tørre perioder.

På Plantekongres 2017 vil Kristian Thorup-Kristensen og Dorte Bodin Dresbøl, fra Københavns Universitet fortælle om de biologiske, kemiske og fysiske faktorer, der er afgørende for rodudviklingen.

Ti cm rod giver tre hkg mere pr. hektar

Generelt ved vi for lidt om planternes rødder. Det hænger sammen med, at det er dyrt og besværligt at studere røddernes vækst.

Det bliver der dog forhåbentlig ændret ved i de kommende år. På København Universitets forsøgsgård, Højbakkegaard, er der nemlig etableret et kæmpe forsøgsanlæg, RadiMax.

Foreløbige beregninger viser, at man ved at øge roddybden med ti cm i kornafgrøder kan øge udbyttet med tre hkg pr. hektar.

Kristian Thorup-Kristensen mener dog at potentialet er langt større. I et af projekterne på Højbakkegaard er målet, at udvikle nye afgrøder, som producerer 20 procent højere udbytte under tørke, og som optager ti procent mere kvælstof.

Han håber, at RadiMax kan give et mere viden om røddernes vækst. Viden som planteforædlere forhåbentlig kan udnytte, når de skal designe fremtidens sorter til landmændene.

 

Pløjefri og økolog: "Udbytterne er øget"Mark Fredag 2. december 2016 · 13:29

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.