Vinderne af hvedekamp scorede udbytte på 125 hkg
Der var ekstremt tæt løb i VKST’s hvedekamp årgang 2019, hvor 10 hold deltog.

Endnu engang er VKST´s hvedekamp løbet af stablen med firmaer og rådgivere i kamp om at dyrke hvede med det højeste nettoudbytte.

Der var er tæt løb i kampen om første pladsen i årets hvedekamp, hvor forskellen mellem første og anden pladsen var på sølle 7 kr. pr. ha netto, fortæller VKST.

Alligevel kan VKST med Kristian Bang Davidsen i spidsen kalde sig vinder med et udbytte på 125 hkg pr. ha og et nettoudbytte på 10.082 kr. pr. ha. Planteavlskonsulenten havde valgt sorten Kvium, der er en forholdsvis ny sort.

Anden pladsen går til Jesper Ulnitz fra Yara, der havde valgt KWS Firefly. Han havde det højeste udbytte på 131,5 hkg pr. ha, men som alligevel må se sig slået, da nettoudbytte var på 10.075 kr. ha.

Tredje pladsen går til Michael Rose fra FMC med den højeste proteinprocent og hl-vægt på henholdsvis 12,3 procent og 81,7 kg pr. hl. Udbyttet var 127,1 hkg pr. ha, og nettoudbyttet var 9.616 kr. pr. ha. Han havde valgt at bruge KWS Extase.

Tabel 1. Resultat af VKST´s Hvedekampen 2019

Vinderstrategi med fokus på sortsvalg og lave omkostninger

Vinderen af hvedekampen 2019 lagde vægt på sortsvalget, hvor en højtydende og sund sort blev prioriteret højt.

Derfor kunne Kristian Bang Davidsen også holde svampebekæmpelsen på et minimum med kun to overkørsler og en dosering i den lave ende – et valg, der påvirkede nettoudbyttet.

Som gødning valgte vinderen at køre med flydende gødning (NS 27-3) og fast NPK 10-7-18, hvor PK-delen kan fås til en rimelig attraktiv pris. I alt har vi givet 214 kg N, 26 kg P og 70 kg K pr. ha. Der er heller ikke anvendt vækstregulering.

Tabel 2. Omkostninger pr. ha i VKST´s Hvedekampen 2019

 

Høje proteintal og flotte udbytter

Udbytteniveauerne har generelt været høje i årets hvedekamp og med pæne proteinprocenter på mellem 10,6 og 12,3 pct. kan man konkludere, at kvælstofeffektiviteten har været stor i alle sorterne.

Samtidig er deltagerne blevet hjulpet af, at 2019 har været en forholdsvis nem sæson med hveden, og selvom svampetrykket har været højere i år især af gulrust og til dels også septoria, så er det ikke noget, der har givet udslag i hvedekampen, da de fleste har valgt forholdsvis nye og sunde sorter.

10 hold konkurrerede om titlen

I år bestod hvedekampen af 10 konkurrerende hold, der både repræsenterede firmaer og VKST Planteavl. Adama, BASF, Bayer, Corteva, FMC, Limagrain, Yara, og Syngenta repræsenterede firmaerne, mens de to sidste hold var VKST Planteavl.

Faktaboks

VKST Hvedekampens regler

Deltagere havde frit valg mellem sort, udsædsmængde, gødningstype, planteværn og udbringningstidspunkt. Og deltagerne har undervejs kunne ændre i strategien og tilpasse til de aktuelle forhold.

Jordbearbejdning, såtidspunktet den 13. september, ukrudtsbekæmpelse samt skadedyrsbekæmpelse har været ens for alle deltagere.

Der er anvendt en kornpris på 110 kr. pr. ha, som var prisen på foderhvede pr. 1. august på kornbasen. Der er anvendt DLG’s afregningsbetingelser for 2019 i forhold til protein i foderhvede med basis i 10,0-10,5% protein og tillæg på henholdsvis 1 og 2 kr. pr. hkg ved 10,6-11,0% og 11,1% eller derover samt et fradrag på 1 kr. pr. hkg ved 9.9% eller derunder.

Konkurrencen fandt sted på VKST’s demonstrationsarealer på Raahavegaard ved Holeby på Lolland.

Hvedekampen 2020 skydes i gang den 2. oktober 2019 kl. 10.00 på Raahavegård, Maribovej 9, 4960 Holeby. Her kan du høre deltagerne i Hvedekampen 2020 fortælle om deres sortsvalg og strategier. Det er gratis at deltage, og der er ingen tilmelding.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.