Agcos nye supertærsker: Så hemmeligt at hel fabrik blev lukket af for besøg

Inden lanceringen af Agcos nye rotor-mejetærsker har ganske få set, hvad der egentlig gemmer sig under skærmene på Ideal - det officielle navn for Opus.

Magasinet TraktorTech har fået lov til at følge udviklingen af Agcos nye Ideal mejetærsker. Historien om den nye mejetærsker får du i den nyeste udgave, der udkom i tirsdags 19. december. De næste dage her op til julen lufter vi på landbrugsavisen.dk/maskiner og traktortech.dk bidder af historien i en daglig følgeton. Her får du fjerde afsnit.

 

Detaljer godt skjult

Ved flere lejligheder har Agcos administrerende direktør og bestyrelsesformand Martin Richenhagen nævnt, at Agco har et ønske om at komme i front på høstsiden - og arbejder på projekter, der skal gøre det muligt.

»Så selvfølgelig har vores konkurrenter og andre interesserede vist, at vi havde gang i et eller andet«, fortæller Francesco Quaranta, direktør for Agcos høstdivision world wide.

»Men vi har holdt det godt skjult. Nogle få har måske set nogle af 2017-maskinerne på afstand, men ingen udenfor Agco ved i princippet, hvad der gemmer sig under skærmene på Opus,« fortsætter Francesco Quaranta.

Af den grund har hele Agcos mejetærskerfabrik i Breganze, Italien været lukket for besøgende siden marts 2017, hvor man begyndte at fremstille de første nul-serie maskiner til 2017. Og alle ansatte på fabrikken har fået påbud om ikke at tage billeder af nogen art af den nye mejetærsker.

Mandag den 4. september løfter Agco sløret for Ideal - navnet på Agcos nye supertærsker. Den europæiske landbrugspresse ser maskinen for første gang og bliver bekendt med dens specifikationer, modeller og præstationer.

Tømmer af i high-speed

Tre modeller kommer Ideal i. Den mindste med én rotor, mens de to større får to af slagsen. Effektmæssigt topper serien ved 650 heste og samtlige tre modeller har en 17.100 liter stor korntank med en tømmehastighed på 210 liter i sekundet takket være en tømmesnegl med en diameter på 46 centimeter.

»En tømmehastighed på 210 liter pr. sekund er helt vildt meget. Vi kørte på et tidspunkt ved siden af en Claas mejetærsker. Mens den tømte sine 12.000 liter af, tømte vi 17.000 liter af - og vi var i øvrigt færdige 20 sekunder før Claas’en«, siger Francesco Quaranta eftertænksomt.

I det hele taget skiller Ideal sig ud på en række punkter, der indikerer at det er en maskine bygget det digitale landbrug. På Agcos nuværende Delta-serie har man seks sensorer på hele maskinen - Ideal har 52. Heraf er nogle akustiske sensorer, der skaber et visuelt billede på en Ipad i kabinen af, hvordan strømmen af materiale fordeler sig gennem maskinen.

Ideal kan også snakke direkte sammen med andre maskiner på samme mark og sende dens indstillinger - der i øvrigt optimeres af maskinen selv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.