Bogballe omlagde produktion - og kasserede for blot 100.000 kr. varer

Nils Jørn Laursen, adm. direktør for Bogballe, er stolt af en stramt styret produktion, der nu er fokuseret deres nye sprederserie.

Bogballe har en stramt styret produktion. Det vidner deres lancering af deres nye gødningsspredere om.

Vi har snakket med Bogballes adm. direktør – og medejer - Nils Jørn Laursen, efter de for nyligt offentliggjorde regnskabet for 2017. Det var et begivenhedsrigt år, hvor Bogballe blev solgt til en kapitalfond og i efteråret lancerede helt ny sprederserie.

"Vi har kasseret varer for 100.000 kr.", beretter Nils Jørn Laursen om produktionsomlægningen.

Tab er trist - men det var i forbindelse med omlægningen af næsten hele produktionen til den helt nye M-line-sprederserie.

Der har dermed været et meget begrænset spild – fordi produktionen har været styret og planlagt.

Den østjyske maskinproducent – hvor ejerfamilien solgte majoriteten til en kapitalfond sidste år – producerer ellers store mængder til lager. Hvor mange andre industrier er begyndt at producere efter ordre, efter ”just in time”-princippet, så må Bogballe året rundt producere til lager, så de kan sælge 60 procent af deres redskaber på blot tre måneder op mod forårssæsonen.

Allerede få måneder efter den nye serie blev lanceret er 75 procent af produktionen målrettet M-line.

”Det er en hård nyser at omlægge produktionen. Det kræver mandsmod at tage sådan et skrald på en gang, for det er hårdt for en organisation. Der er nye værktøjer, programmer og kendskab, der skal ind under huden. Så det er en stor omvæltning, men det er lykkedes over evne. Vi har været velforberedte og satte processen i gang for halvandet år siden”, fortæller Nils Jørn Laursen.

Prispres fra konkurrenter

M-line er store, dyre spredere. Bogballe har noteret sig, at konkurrenterne presser prisen – men holder selv fast i, at deres redskaber er mere værd.

Redskaber med stor kapacitet – som 6000 liter – har en ekstra værdi i og med, at landmanden kan få store værdier gødning bragt ud hurtigt – og jævn spredning sikre udnyttelse af den værdi, gødningen udgør.

”Vi tester 200.000 ton gødning hvert år. Det er en relativt stor omkostning, det er nok også den største vi har, men det er hele vores DNA, at vi vil lave verdens bedste gødningsspreder”, siger direktøren.
Han påpeger også, at deres spreder også kan anvendes til andre formål, såsom at sprede sneglegift og efterafgrøder.

Færre folk - flere robotter

Lige så sikkert som det er, at Bogballe lander flotte overskud år efter år, lige sikkert er det, at mandskabet daler.

Som regel er der fem medarbejdere færre hvert år, også selvom produktionen holdes inde i virksomheden. Produktionen køres efter LEAN-princip, og robotter træder ind.

”Man kan billedligt sagt, at hver sjette mand er en robot”, siger Nils Jørn Laursen.

Men Bogballe har ikke gennemføret fyringsrunder - det sker som almindelig aftrædelse, eksempelvis pensionering, siger direktøren.

Alle medarbejderne har deres funktion, understreger han.

”Vi har 60 medarbejdere, og vi har 60 nøglemedarbejdere. Så der er ikke mange, der kan undværes”, griner han.

Siden kapitalfonden Erhvervsinvest købte majoriteten af de mange, spredte familieaktionærer, har Bogballe fået tidligere Grundfos-topchef Carsten Bjerg ind i bestyrelsen – ellers er der ikke sket mange ændringer i virksomheden, siger Nils Jørn Laursen.

”Hvis du har en administration, der virker rigtigt, så lad være med at skille den ad, for det er ikke sikkert, du får den til at fungere lige så godt igen”, siger direktøren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.