Dansk gyllevognsudfordrer vil hæve bundlinjen og barsler med nye modeller

Gøma holder skindet på næsten efter et år, hvor indtjeningen har taget et dyk.

Det skal gøre lidt ondt for at gøre godt.

Omkostninger til omstillingen fra stort set kun at være en forhandler til også at være producent af gyllevogne- og udstyr tynger i år Gømas regnskab, hvor bundlinjen er faldet fra 2,3 mio. kr. året før til ca. 700.000 kr. for 2018/19.  

”Det koster penge at starte produktion op. Vi kan da godt tænke os, at det var bedre, og at vi tjente en masse millioner, men vi er sådan set tilpas med, at vi når i mål med sorte tal på bundlinjen efter år med store omkostninger til at starte produktionen op”, siger markedschef og medejer Karsten Kammer, der også oplyser, at et fald i den svenske krone har kunnet mærkes i regnskabsbøgerne eftersom Sverige er det andenstørste marked efter hjemmemarkedet i Danmark.  

Inden Gøma kom i gang med den store omstilling til selv at producere gyllevogne havde virksomheden et res. efter skat i omegnen af fem mio. kr. i 2016 og 2017.

Virksomheden, der hurtigt er blevet en konkurrent til naboen Samson Agro i Viborg, sigter nu efter at få indtjeningen tilbage i ”normalt leje”.

Efter at have præsenteret sin første vogn er der produceret og solgt mere end 70 vogne hidtil. Fra Gøma lyder meldingen, at der har været godt gang i markedet i Danmark i de senere år – og forventningen lyder, at væksten nu skal komme fra nye markeder syd for grænsen, hvor landmænd i eks. Tyskland og Frankrig oplever stigende krav til deres udbringelse af nærringstoffer. En udvikling som det danske samfund har stillet for længe siden, men som altså nu breder sig.  

”I krystalkuglen er det der, hvor vi skal vækste. Der er virkelig et stort potentiale i de større europæiske lande. Vi har fået rigtig mange henvendelser”, siger han efter, at Gøma fornylig viste deres udstyr og løsninger frem for bl.a. det tyske marked på Agritechncia.

På vej med nye vogne

Gømas standardprogram tæller i øjeblikket gyllevogne på 18, 22 og 25 kubikmeter – ligesom man også gerne tager imod specialbestillinger.  Programmet kan i øvrigt forventes at blive udvidet i løbet af det kommende år.

”Vi har taget en stor del af udviklingsomkostningerne nu, men vi er klar til at skalere vores løsninger til nye størrelser og kommer med nogle nye produkter i løbet af  2020”, lyder det fra Karsten Kammer uden nærmere specifikation af indholdet og timingen for lanceringen.     

I det forgangne år har Gøma i snit beskæftiget 76 ansatte og forventer at holde virksomhedens størrelse på det niveau i de kommende år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.