Der er 100 af denne traktor i verden – en af dem står i Slagelse
Gammel Fiat-forhandler har fået en rigtig ny traktor hjem, som scorer højt på nostalgi-barometret.

Den bestilling kom lige på rette tid.

For Slagelse Maskinforretning sendte en helt almindelig bestilling ind i CNH-systemet i konkurrence med hundredvis af forhandlere rundt omkring i verden for noget tid siden.  

Men den er god nok. Den sjællandske maskinforretning har fået fingrene i en af 100 specialfremstillede Fiat-traktorer med modelbetegnelsen Fiat Centenario Limited Edition T5.120.   

Den opmærksomme læser vil nok stejle her. For er det ikke efterhånden mange år siden, at Fiat stoppede produktionen af traktorer.

Jo!

Men i anledning af 100-året for starten på produktionen af Fiat-traktorer har CNH udviklet en række jubilæumsmodeller i Fiats brune terrakotta farver. Helt nøjagtigt kører serien over seks modeller med hver 100 specialnummerede styk.

 

En af dem har den sidste uges tid stået på dansk jord i Slagelse.   

”Vi er gamle Fiat-folk. Det er nostalgi, og vi kan se på Facebook, at der kommer en masse rundt med det her. Faktisk til hele landet, men vi satser da på, at den skal ud og køre lokalt”, fortæller direktør Torben Nielsen hos maskinforretningen, der forhandler efterfølgeren til Fiat, de blå New Holland-traktorer.

Hvem tror du, som er køber til sådan en her?

”Det er nok nogle af dem, som har gammelt Fiat-blod i årene. Man kan jo læse i eks. TraktorTech, at der er folk, der går op i at få malet traktorer om for at få farven. Det bliver nok ikke en inkarneret Ford-mand”, siger han med et grin.  

Fremtid og fortid mødes

Ifølge CNH knyttes traktoren sammen med Fiats fortid og den klassiske 90'er serie fra 1980'erne med særlige mærker på motorhjelm og skærm. 

For Torben Nielsen startede Fiat-historien personligt i 1981 med Fiat i Ringsted. Dengang arbejde han hos Ringsted Traktorcenter, der var ejet af Saxonia A/S.  I 1987 fik den daværende maskinforretning i Ringsted en filial som Fiat Agri-forhandler i Slagelse.

I 1994 blev der skiftet i ejerkredsen og maskinforretningen fik sit nuværende navn Slagelse Maskinforretning. Mere eller mindre sideløbende blev Fiat og Ford smeltet sammen til New Holland, som i sidste ende førte til nedlæggelsen af de brunfarvede traktorer fra Italien.

Fiat er dog langt fra dødt på egnen.  

”Vi får dem stadig ind. Men de kommer længere og længere tilbage i maskinhuset i takt med, at det efterhånden er nogle år siden, de blev produceret”, siger Torben Nielsen.

Som en New Holland-traktor

Den nyudviklede Fiat-traktor er mere eller mindre fuldstændig identisk med den blå New Holland T5.120. De sidste tre cifre angiver, at vi har fat i en mindre traktor med lidt over 100 hk.

Traktoren leveres bl.a. med New Hollands elektro command 16x16 transmission, frontlift-olieudtag, højt lys og LED arbejdslys, hydraulisk Hitch krog, tre pto-hastigheder og en liftkapacitet på 5.420 kg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.