Efter pænt overskud: Dansk robot vil fordoble salget hvert år frem til 2025

FarmDroid kom ud af 2021 med overskud og forventning til en ambitiøs vækst i både Europa og Nordamerika.

Når året er omme, forventer FarmDroid at have næsten fordoblet antallet af FD20-så- og lugerobotter i drift til 250. En fordobling er også målet for 2023. 2024. Og 2025. 

Europa er lige nu det største marked med flest kunder i Tyskland og Frankrig. Men både USA og Canada er markeder, der ventes at vokse stærkt i de kommende år.

Det kunne FarmDroids administrerende direktør Jannick Jørgensen fortælle på robotmessen R22 i Odense.

Han kunne også fortælle, at selv om investeringen i en FD20 i langt de fleste tilfælde har en meget kort tilbagebetalingstid, så er det ikke det ikke som sådan økonomien, der fylder hos kunderne, men derimod manglen på arbejdskraft og dermed en seriøs risiko for ikke at kunne opretholde produktionen af primært grøntsager.

FarmDroid

Løg er hovedafgrøden

For mens FarmDroid ’debuterede’ kommercielt i sukkerroer i 2019, er den dominerende opgave i dag såning og renholdelse af løg. 

Andre grøntsager samt krydderurter, havefrø og vinterraps er også store arbejdsopgaver. Og det er samtidig også afgrøder, hvor forbruget af manuel arbejdskraft kan være stort.

- Vi har hele vejen igennem udviklingsfasen siden 2011 haft fokus på at løse et reelt problem, nemlig at fjerne ukrudt. Ukrudt er langt den største tabsvolder med op til 80 procent udbyttetab i visse afgrøder, forklarede FarmDroid-direktøren og tilføjede, at en FD20 kan reducere behovet for manuel lugning med 80-90 procent.

FarmDroid

Succes på vigtige områder

Dermed er FarmDroid lykkedes med at løse fire af de største udfordringer for markrobotter, som Eric Wanscher, leder af videnscentret for automation og robotter på Syddansk Erhvervsskole pegede på i et indlæg på robotmessen:

For det det første skal man som robotproducent være i stand til at levere og servicere. Et godt såvindue i foråret eller efteråret må ikke forspildes, for det koster udbytte.

For det andet skal robotten være en god forretning ved, som FarmDroid-direktøren også var inde på, at løse et reelt problem for landmanden. 

For det tredje skal den levere på en række dagsordener om miljø og klima med lavt input af hjælpestoffer og produkter af ensartet høj kvalitet og med fuld sporbarhed.

Sidst, men ikke mindst, skal robotten være ægte autonom og kunne opfylde eksisterende lovkrav uden behov for menneskelig overvågning i marken.

FarmDroid

Overskud trods corona-udfordringer

Også på et andet felt har FarmDroid succes. Firmaet er også lykkes med at tjene penge. 

Det netop offentliggjorte regnskab for 2021 viser et overskud på 4,1 millioner kroner og en vækst i 2021 på imponerende 234 procent og en afkastningsgrad på ikke mindre imponerende 18,6 procent. 

En vækst, der er opnået på trods af coronavirussens mange aflyste messer og demonstrationen, som har givet en del udfordringer for en så eksportorienteret virksomhed som FarmDroid.

- Med et koncept som vores er det vigtigt at komme ud til de potentielle kunder, som så kan se robotten køre i de dyrkningssystemer, der bruges hos dem, pointerede Jannick Jørgensen.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.