Engang kunne de dække Sjælland som jyske håndværkere – nu udvider de igen på øen

Ugens profil: Maskinhandler Palle Kjærsgaard tager en bid mere af Danmarks-kortet med Case IH – og har opfundet et nyt koncept til nytårshandlen.

Engang var det meget enkelt.

S.D. Kjærsgaard fik mere og mere at lave ovre på Sjælland, men de sendte bare deres folk afsted fra Jylland som så mange andre jyske håndværks-virksomheder.

Men i takt med, at S.D. Kjærsgaard har taget konkurrencen op med stadigt større koncerner i maskinbranchen, så har nordjyske Kjærsgaard etableret sig på Sjælland – og tager nu et større skridt ved at dække en større del af Sjælland fremover med tildelingen af Vestsjælland som en del af maskinhandlerens naturligere arbejdsradius for Case IH-forhandlingen.

”For to år siden havde vi ingen ansatte på Sjælland. Nu har vi syv fastansatte. Længe har vi ellers kunne dække Sjælland af ved at sende jyder over som andre håndværkere”, siger adm. direktør og indehaver Palle Kjærsgaard og lægger ikke skjul på ambitionerne om at vokse med flere ansatte på Sjælland – og etablering på sigt af et nyt sjællandsk ”hovedkontor” i stedet for de nuværende bygninger i Karslunde ved Køge Bugt-motorvejen syd for København.

”Vi har aldrig haft ansættelsesstop i SDK. Vi ansætter, når de rigtige dukker op”, siger han og vil ikke angive noget geografisk sted, som nu undersøges.

”Når vi taler om location, så er det for at lave en fremtidssikring af lokalerne for at indfri nogle større ambitioner og ikke nødvendigvis en særlig geografisk placering.  Der er nogle kunder, som måske har et ønske om at være tættere på os, men når alt kommer til alt, så drejer det sig om at få den rigtige service, og at vi rykker, når kunden skal have besøg af os”, siger han.

Etableringen på Sjælland blev for alvor indledt, da S.D. Kjærsgaard åbnede showroom og afdeling i Karlslunde for et års tid siden. Først for at servicere sine entreprenør-kunder som importør og forhandler af Case’s entreprenørmaskiner.

Siden fik landbrugsdelen også tildelt et bælte af Sjælland – fra inden i midten af Sjælland og øst- og sydpå efter, at Johs. Mertz blev rendyrket New Holland-forhandler og stoppede i det regi.

Fredag blev det så officielt, at Case IH stopper samarbejdet med Asger Andersens Maskinforretning på Vestsjælland og overlader forhandlingen der til SD. Kjærsgaard.

Hvor ser I jer selv i den udvikling om to-tre år?

”Nu sidder vi på en stor del af Sjælland. Der står ikke skrevet, at vi skal være større, men der står heller ikke skrevet nogle steder, at vi skal være mindre. Det vigtigste er ikke, at vi bare skal vokse for at vokse, men at vi skal være attraktive for kunderne og attraktive for Case IH. Det gør vi med at have kvalitet i vores løsninger, og det kan bedst lykkes med noget tonnage, så vi kan have specialister ansat. Et eksempel er, at vi har fem gps-folk ansatte, der kan arbejde som et team. Det kan du ikke, hvis du har meget færre traktorer igennem din forretning”, siger han og minder om, at traktormarkedet i Danmark nu engang har den størrelse, det har.

”Som Case IH-forhandler kan man spørge sig selv, at hvor mange skal vi være til at sælge den andel på 25 pct. af totalmarkedet 1.600 traktorer, som Case IH ønsker at sidde på. Man skal huske på, at der er udenlandske spillere, andelsselskaber og store bilfirmaer, der er gået ind i branchen – og som bagved sig står med nogle helt andre muskler og størrelser i deres koncerner. Det skal vi konkurrere med. Tiden med at sælge 15 traktorer om året og være full line på alt, det tror jeg er blevet svært i dag. Der er nogle lokomotiver, der vokser – og så kan der godt være plads til nogle mindre lokale virksomheder, hvor vi kan arbejde sammen om tingene – som vi eks. gør sammen med Frøslev Maskinforretning på Stevns”, siger han.

I er også gået ind i Norge. Hvor meget har I udvidet forretningen i det forgangne år?

”Norge er helt nyt, og en speciel sag, hvor Case-importøren i Sydnorge var i problemer. Her gik vi ind og lavede et joint venture med den nord-norske importør og samlede medarbejdere op i Sydnorge, men det har et potentiale. Vores store fokus ligger på Danmark”.

Nu rykker I yderligere på Sjælland, men hvad har været det vigtigste skridt for dig som maskinhandler?

”Det var tilbage i 1993, da vi skiftede til CNH-koncernen og dermed bød ind på større tonnage. Det var også en stor beslutning, da vi for tre-fire år siden besluttede at gå rent med Case IH. Det var udfordrende, men det har givet en ro og klarhed om, at det man gør, det er der en sammenhæng mellem. Vi har set i de seneste år, at nogle spillere forlader branchen. Hvis vi som en gammel del af maskinbranchen skal være med, så bliver vi nødt til at rykke. Det kunne være trygt og godt at blive hjemme i Nordjylland. Men det er ikke sådan, at det ville være trygt på sigt, hvis vi vil udvikle en sikker arbejdsplads for fremtiden. Med vores Case IH-forhandling på Sjælland bliver vores landbrugsdel igen på størrelse med entreprenørdelen, og det giver energi på begge sider. Det er en god vekselvirkning for os, at vi har begge ben”, siger han.

Hvordan er markedet lige nu?

”Det er generelt positivt. Vi har solgt mere i år, men vi tog også mange maskiner ind i foråret, da vi blev nervøse for, om vi kunne få leveret varer under corona-udbruddet på det tidspunkt. Hvordan markedet generelt er, der kan vi godt blive slørede af, at vi vinder land og områder – og om det er det, som giver lidt mere salg eller om markedet er stigende, men generelt har markedet været ganske udmærket på både landbrug- og entreprenørsiden. Vi har faktisk ikke oplevet en krise som andre brancher af corona”, siger han.  

Hvad går du og laver lige i øjeblikket?

”Jeg har været rundt med julegaver i dag i tre afdelinger fredag(mens vi laver interviewet red.)  Og så er vi lige nu i gang med vores julefrokost, som vi i år afholder på Teams, her i Aalborg i fire forskellige lokaler i de teams, man normalt arbejder i. Og så har Bornholm, Karlslunde, Vrå og Hornslet været koblet op. På den måde kører det over nettet og vi får afholdt en corona-venlig julefrokost med alle afdelingerne”.

Hvad går weekenden med?

”Lørdag eftermiddag kommer der en fra Sjælland for at se på gravemaskine, og ellers er der papirarbejde søndag, og så glæder jeg mig til juleaften – dog skal jeg lige nå en tur til Sjælland først. Jeg nyder altid helligdagene - der ved jeg, at konkurrenterne også holder lukket, og så kan jeg også gøre det”, siger han med et smil og skynder sig at annoncere, at der skam er åbent mellem jul og nytår for dem, som vil ud og se på maskiner – endda med et nyt koncept. 

”Vi har normalt åbent hus, men det kan vi jo ikke i år, men så laver vi i stedet åben himmel med en sikker drive-in udstilling, hvor kunderne kan køre rundt. Vi siger, du dytter og vi bytter”, siger han.   

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.