Hele høsten kommer i hus med 50 år gamle maskiner: "De er meget billigere"
Hobbylandmand Johan Jensen på Fur har udelukkende maskiner af ældre dato i sin maskinpark. Prisen er langt bedre.

På et hobbylandbrug på Fur får maskiner, der næsten har veteran-status, lov til at udføre markarbejdet. Johan Jensen, der ejer ejendommen, har nemlig kun maskiner af ældre dato.  

Maskinparken består blandt andet af en gammel Dronningborg 1800, der blev produceret i perioden 1968-1972. 

Hobbylandmanden foretrækker prisen på ældre maskiner, og når man har landbruget som hobby, må investeringerne ikke være for store.

"Når naboen kører med en mejetærsker, der har kostet 2,5 millioner, så kører vi med én, der har kostet 10.000 kroner. De laver det samme. Han er selvfølgelig hurtigere færdig, end jeg er - og han sidder nok også lidt mere bekvemt", siger Johan Jensen.

Mejetærsker tiltrækker øens turister

Når Johan Jensen høster med sin Dronningborg 1800, får det øens turister til at stoppe op og kigge på.

"Der er mange turister herovre om sommeren og kigger på. Tit er det ældre landmænd, der selv har haft sådan nogle gamle maskiner og synes, at det er utroligt, at de stadig kører herovre, fordi det måske er 30 år siden, de selv var færdige", fortæller Johan Jensen, der er hobbylandmand med 36 hektar og 19 engelske Hereford-køer. 

"En af de sjoveste, der har været her, var én, der har arbejdet på Dronningborgs udviklingsafdeling i Randers. Han startede det år, hvor Dronningborg 1800 blev lanceret, og han syntes, det var meget sjovt at se en, for det gjorde han ikke lige hver dag", siger Johan Jensen.

Den tidligere ansatte i udviklingsafdelingen kunne også fortælle spøgfuldt om mejetærskerens farve. Johan Jensens Dronningborg-mejetærsker har nemlig ikke den klassiske Dronningborg-farve.

"Den brugte man ikke dengang. Man brugte en anden farve, som de kaldte chimpansens røv. Han fortalte, at de blev trætte af det på Dronningborg, så de ændrede farven, så den blev lidt mere orange", fortæller Johan Jensen.

reparerer selv

Johan Jensen er uddannet landbrugssmed, og interessen for gamle maskiner startede i læretiden, hvor han blandt andet reparerede Ford-traktorer og Dronningborg-mejetærskere hos de omkring 27 husmandssteder i læremesterens kundekartotek. 

"Så jeg kan reparere mejetærskeren selv - ellers havde jeg ikke haft sådan noget gammelt lort", siger han men tilføjer dog, at den kører upåklageligt. 

"Den plejer at blive repareret en gang om året, og så kører den. Selvfølgelig ryger der en rem eller sådan noget engang imellem, men det er også det", siger han.

"Jeg har også en Dronningborg fra 1976, som jeg købte for en rimelig billig penge. Den bliver brugt til reservedele". 

første traktor var en Ford major

Johan Jensen købte ejendommen i 2006. Samtidig med gårdkøbet købte han sin første traktor.

"Vi skulle have en traktor til at starte med, og jeg syntes, at det var en god en at starte med - den var billig og meget driftssikker", fortæller han. 

"Det er en Super Major, så den er lavet fra 1961 til 1964".

I dag bliver traktoren stadig brugt til alt på hobbylandbruget. Dog har han også en Ford TW-15, som er noget større end den lille Super Major. 

"En Ford Major vejer nok 1500 kg, mens den anden vejer 8000 kg", siger han. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.