Sønderjyde giver tørke-rabat på sin bortforpagtede jord

En sønderjyde, der bortforpagter sin jord, har valgt at give rabat på lejen.

For de fleste landmænd, giver tørken lige nu grå hår i hovedet.

Det ved Per Andersen, der bortforpagter fire hektar jord til en lokal landmand. Derfor har han valgt at give rabat på lejen som følge af tørken.

"Det er min måde at vise, at jeg har respekt for hans hårde arbejde. Det er hårdt arbejde derude, og 2018 er et specielt år ud over det normale", fortæller Per Andersen, der ikke vil afsløre rabattens størrelse.

"Men jeg har givet en rabat, som jeg synes er rimelig". 

Han har sammen med sin bror firmaet Landteknik-Andersen, der sælger sliddele og både nye og brugte maskiner til danske landmænd og maskinstationer.

"Vi lever af landbruget, så jeg snakker med rigtig mange landmænd fra hele Danmark og mærker, hvordan det står til rundt omkring. Når jeg snakker med så mange landmænd, kan jeg ikke undgå at blive påvirket af det personligt", siger Per Andersen.

Han oplever, at landmændene ikke vil have hjælp udefra, men vil derimod kunne klare sig selv. Det er også tilfældet med Per Andersens forpagter. 

"Jeg ringede til ham for at sige, at jeg ville give ham et afslag i prisen på forpagtningen i 2018, men det ville han ikke have. Jeg sagde til ham, at det skulle han - det var mit bidrag til ham, og så sagde han "Mange tusind tak". For mig personligt betyder det noget at vise ham, at jeg vil ham og landbruget, fordi landmændene gør en kæmpe indsats", fortæller Per Andersen. 

"Jeg siger ikke, at alle skal gøre det samme som mig. Men man kan se, om der er noget, man kan gøre, og så kan man gøre det eller lade være. Hvis man selv har brug for pengene, er det klart, at man ikke skal give rabat", siger han. 

Landboformand: Sympatisk træk

Hans Damgaard, bestyrelsesformand i Kolding Herreds Landbrugsforening synes, at det er flot af Per Andersen at give rabat på sin leje. 

"Jeg synes, at det er et utroligt sympatisk træk. Hvis bortforpagteren har luft i økonomien til det, kan jeg kun anerkende det", siger formanden, der dog understreger, at det ikke er alle bortforpagtere, der har råd til at sænke prisen, og at man selvfølgelig kun skal give rabat, hvis det hænger økonomisk sammen.

"Det er individuelt fra sag til sag, men kan opfordre til, at man tager en snak om det med sin bortforpagter, hvis der er et behov for det. Man kunne frygte, at der var situationer, hvor folk var nødt til at opsige deres forpagtninger - det ville være ærgerligt, hvis det kunne løses ved at række hånden ud", siger han.

"Det vil også give et bedre samarbejde på sigt. Hvis man er glad for sin forpagter, er det også vigtigt, at han er der til næste år og året efter".

Mange reaktioner på Facebook

Per Andersen skrev søndag på sin Facebook-væg, at han havde givet rabat på jorden. Opslaget er blevet taget positivt imod og er blevet delt over 2.100 gange og har fået 3.400 likes. 

I kommentarfeltet bliver der blandt andet skrevet, at det er stort af ham, og at de har stor respekt for beslutningen.

Der er dog også negative kommentarer imellem, hvor der bliver spurgt, om det så betyder, at lejen bliver sat op i de gode år. Til det er svaret nej. 

"Ved et godt år får jeg den leje, jeg normalt får. Han skal ikke betale mere,", siger Per Andersen.  

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle