Tørken rammer landbruget hårdt - men naturen stortrives

Mens kulturen, landmændene, har det svært efter tre måneders tørke i Danmark, så har naturen det faktisk fint. Tørken giver plads til arter, der ellers trænges i baggrunden, lyder det fra forsker.

Tørken er i denne tid en særdeles stor udfordring for landmænd over hele landet, men faktisk så trives naturen fint i det varme og tørre vejr, fortæller natureksperter.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

"Biodiversitetsmæssigt gør tørken, at flere arter er inde i gamet. De organismer, som under normale forhold ville være konkurrencestærke, mister på tørken. Men de arter, som de sidste mange våde somre har haftdet svært, får en fordel igen. Det skaber en balance, og det er den slags justeringer, der skaber plads til mange arter i vores natur," siger Jacob Heilmann-Clausen, der er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum og forsker i biodiversitet, til avisen.

Eksempelvis har sommerfuglene det rigtig godt i år, mens den lidet velsete dræbersnegl lider.

"Dræbersneglen har et dårligt år. Selvom den kaldes den iberiske skovsnegl, så er den kommet herop fra Holland og Belgien og trives i et meget vådt klima. Jeg ved ikke, om sneglene ligefrem dør, men de har ikke megen succes med at lægge æg og mangfoldiggøre sig", siger han.

Også blomster på overdrev i græsplæner og grøftekanter får et løft, ligesom en række insekter nyder godt af det tørre vejr, lyder det fra Lene Bech Sanderhoff, der er kurator og videnskabelig medarbejder ved Naturama, Svendborgs zoologiske museum, til Kristeligt Dagblad.

"Her i Svendborg tror jeg, kommunen har besluttet, at det [græsslåning, red.] gider de ikke bruge penge på. Det giver et blomsterflor, som igen giver rigtig mange insekter, køllesværmere, sommerfugle og bier. Insekterne havde det kummerligt sidste år, de trives ikke i kulde, regn og blæst. Men i år har de det godt." Der er arter, der lider, tilføjer Lene Bech Sanderhoff.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle