I nyt TraktorTech: Den svenske klassiker over dem alle

I slutningen af 1954 bliver det besluttet hos BM-Volvo, at der skal satses hårdt på udviklingen af en helt ny model på ca. 55 hk. i de kommende år.

Sådan starter den faste Classic artikel i det nye TraktorTech. Som sædvanlig zoomer vi ind på en traktormodeller og mærker fra de gode gamle dage.

Denne gang har vi fat i en rigtig svensk klassiker.

Svenskerne går tilbage i 1950’erne i gang med et sats på bedre komfort med opstigning til førersædet foran baghjulet, en mulighed for montering af et førerværn - som blev et lovkrav i Sverige i juli 1959 - og en helt ny transmission og en kraftigere lift.

Derudover skulle den nye model have en længere hjulafstand end tidligere og en stor frihøjde. Bundprofilen af traktoren skulle være forholdsvis glat uden for mange fremspring.

Anvendelse af en chassisramme mellem koblingshus og foraksel var et must fra starten. Den nye model skulle nemlig kunne anvendes både som læssetraktor, til entreprenørmaskiner og som skovtraktorer med montering af en hydraulisk kran.

Man begynder med at opgradere den oprindelige tre cylindrede BM motor fra T 35/36 modellen og øger boringen fra ca. 105 mm til ca. 111 mm og en slagvolumen på 3,78 liter. Den fik betegnelsen 1113, altså 111 mm boring og 3 cylindre. Svenskerne brugte som regel dengang tommer som måleenhed.


Jesper Bundgaard Jensen fra Farsø er den lykkelige ejer af en Boxer årgang 1965. Han har sendt en række billeder af den, som pryder vores artikel. Den blev købt fra ny, og så har den kørt på Sjælland, indtil Jesper købte den. Med årgang 65 fulgte det moderne instrumentbord og sidste udgave af liften, forklarer han. Den er i øvrigt leveret med det lille tankdæksel. Den mangler kun et originalt sæde og de rigtige klistermærker med Bolinder Munktell.

 

Under udviklingen af den nye traktor havde BM-Volvo i øvrigt – kortvarigt - kontakt med Bukh i Kalundborg om muligheden for et eventuelt fremtidigt samarbejde vedrørende udvikling og anvendelse af transmissioner, bagaksler og liftsystemer til fremtidige traktorer, men det blev ikke til noget.

Du kan læse meget mere om BM-Volvo Boxer 350 over de fire sider i TraktorTech, som begynder at blive sendt rundt til læserne fra 26. marts. Har du brug for et abonnement så kan du finde det online på www.landbrugsmedierne.dk/abonnement.

Det kan du også læse i TraktorTech

I TraktorTech kan du også læse om det, hvor realistisk det nye Farming Simulator 19 er. Spillet er allerede solgt i et fem-cifret antal i Danmark og flere mio. eksemplarer på verdensplan siden nylanceringen i november 2018.

Årets anden udgave af traktormagasinet byder også på anden halvdel af vores mest grundige traktortest til dato. I sidste TraktorTech fik du de første 24 sider, hvor de testede traktorer på ca. 200 hk med powershift transmission blev vejet op mod hinanden.

Denne gang går vi i dybden med hver enkelt traktor over 18 sider.

Du kan også møde en af New Hollands allerstørste modeller, en T9’er, på knap 500 hk, som må kæmpe på sandjorden for at klare en stor dræningsplov.

Snyd heller ikke dig selv for et Flash Back til dengang Lamborghini lancerede deres første seks-cylindrede traktor.

Og meget andet godt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.