Morgenposten: Får igen milliardsalg på maskiner i Danmark

Danish Agro opnåede igen det, som sandsynligvis er den største omsætning på maskiner i Danmark i 2023.

God mandag morgen.

De trofaste læsere af morgenposten – stedet hvor man starter ugen med et overblik over stort og småt i maskinbranchen – får denne gang et skarpt oprids af Danish Agros salg på det danske marked i 2023.

Det er sandsynligvis den største omsætning for en aktør på det danske marked – men det er skrevet med et forbehold, da Semler Gruppen forventes indenfor kort tid at komme med deres nøgletal, som vil vise, hvor meget datterselskaberne Herborg Smede & Maskinforretning og Semler Agro har realiseret af omsætning i 2023.

Mandag morgen fokuserer vi på Danish Agros maskinsalg i Danmark, som du altså bliver klogere på lige om lidt.

Semler vil også have gule maskiner

Først skal vi da have en Semler-nyhed.

Den store bilkoncern er nemlig blevet glad for at arbejde med andet end biler, så med inspiration og erfaringer fra landbrugsmaskinerne er man nu også hoppet ind i grej til entreprenørbranchen, lød en af branchens mest opsigtsvækkende nyheder fredag.

Semler opkøber Semler nemlig H.P. Entreprenørmaskiner. Med købet bliver Semler også importør og eneforhandler af blandt andet Hitachi og får 60 medarbejdere i H.P. Entreprenørmaskiner.

- Opkøbet giver os et optimalt fundament for at etablere os i branchen og via vores kompetencer og størrelse levere en endnu bedre service til kunderne, forklarer Ulrik Drejsig, CEO hos Semler Gruppen.  

Semler går nu også ind i de gule maskiner og får kendt mærke

Giganttraktor er født

Vi skal da heller ikke glemme at tale om jern og hestekræfter her til morgen. John Deere var blandt dem, som holdt hof på en messe i Houston i USA i sidste uge – hvilket også var rygtedes her og der og i de her spalter forud for messen. Vi kom nemlig nord for de 800 hestekræfter, da John Deere fortalte om nye modeller og forbedringer på deres store 9RX-serie.

Læs mere her: John Deere med første traktor over 800 heste: - Ikke bare lidt forbedringer

Det blev også tid til at sende en række detaljer fra stormejetærskeren X9 videre ned i rækkerne til en ny S7-serie af mejetærskere, bl.a. kabinen og en række automatiseringsløsninger fra storebror. Som noget nyt begynder John Deere for alvor også at kigge frem i marken.

Få forklaringen her: Ny John Deere S-serie låner elementer fra den store X9

Er du mere til klassikere?

Det er jo altid godt med nyt grej, der peger ind i fremtiden. Skulle du dog mere være til gamle amerikanske og mejetærskere, så kan jeg også byde på lidt sødt for øjet og godt til morgenkaffen med denne video fra min kollega John Christensen, som han optog på vores USA-road trip med TraktorTech i efteråret, da han lagde vejene forbi lidt af en landhandel i Nebraska.

 

 

  

omsætter for halvanden milliard på maskiner i Danmark

Og så skal vi til historien bag selve overskriften på hele denne morgenpost.

På tværs af Danish Agros maskinselskaber i Danmark, fra AP Jørgensen i vest til Røstofte Maskiner i øst, og inklusiv importselskabet Danish Agro Maskiner A/S, opnåede Danish Agro et maskinsalg i 2023 på halvanden milliard kroner. De trofaste læsere af morgenposten kan som de første gå ind og læse mere om historien i denne nyhed:

Sælger maskiner for 1,5 milliarder kroner i Danmark

Her fortæller koncerndirektør Jens Skifter for Danish Agros maskindivision, at han er tilfreds med resultatet, som er på niveau med året før.  

- I Danmark fik vi leveret mange af de mejetærskere til 2023-sæsonen, som vi ventede på året før. Her fik vi også solgt mange af de brugte mejetærskere, som vi hjalp kunderne til forrige høst, og så var vi meget tæt på ti procent markedsandel på traktormarkedet, siger han. 

Med den omsætning er Danish Agro sandsynligvis Danmarks største maskinforretning i skarp konkurrence med Semler Gruppens afdelinger rundt omkring i landet.

I Danmark beskæftiger Danish Agro omkring 300 ansatte på maskinsiden, mens det samlede antal medarbejdere fordelt over de ni lande, hvor Danish Agro er en spiller på maskinmarkedet, totalt set ligger på 1.375 mænd og kvinder. Det er en vækst på 75 flere ansatte det seneste års tid.

Kan ikke få solgt Danmarks mest klimavenlige traktor

I weekendens udgave af LandbrugsAvisen brugte vi en del spalteplads på en traktor, som endnu ikke er blevet solgt på det danske marked.

I vores nabolande har New Holland for længst fået afsat deres metantraktor, der kan nedbringe CO2-udledningen til omkring nul, hvis du bruger afgasset gylle fra egen bedrift. Smart ikke – men stadig en dyr løsning, da politikerne ikke har givet den ”etableringsstøtte” på det danske marked. Der kommer mere om historien i dag og i de kommende dage.

Smart og dyr eltraktor

Fendt 720 med Power Box

New Holland er ikke de eneste, som ser på løsninger til traktorer, der kan køre fossilfrit. Alle de store producenter har for længst meddelt – også CNH – at man også arbejder på eldrevne traktorer. Her er udfordringen, at batterierne vejer meget – og derfor arbejder man foreløbig på ganske små modeller. En privat aktør har i Holland importeret en løsning oprindelig brugt på entreprenørmaskiner i Kina, hvor man kører med udskiftelige batterier. I Holland bliver det så brugt på traktorer, hvor eksempelvis en Fendt 720 siden efteråret har gjort tjeneste på en bedrift med kartofler med et stort væskekølet batteri i frontliften på 140 KWh, som de også kalder for en Powerbox.

På selve traktoren er der samtidig monteret et 22 kWh batteri som primær ’energikilde’ med Powerbox’en som supplement.Tilsammen giver de to batterier op mod fem timers effektiv arbejdstid.

Læs mere om fænomenet her:

Traktorer kan blive elektriske med udskifteligt batteri

 

Det Sker:
Nye traktortal, ny maskinstationsformand og snart også traktorhof

Tiden flyver afsted, både her i morgenposten og i kalenderen. Onsdag frigives der igen tal for traktor-indregistreringerne, så vi nu også kan tælle februar med i tendenserne.  

Fredag holdt DM&E reception for deres formand Søren Ulrik Sørensen, Vraa Maskinstation som tak for indsatsen. Han har nemlig valgt at sige tak for nu, og torsdag samles hovedbestyrelsen og vælger den næste mand eller kvinde til at stå i spidsen for organisationen.

Har man et ledigt hul i kalenderen og vil kæmpe for lempeligere regler, når landbrugskøretøjer stævner ud i trafikken, så skal jeg også lige minde om en spændende mulighed i København 20. marts. Her tager transportminister Thomas Danielsen som lovet på DM&E's Vidensdage nemlig mod besøgende til et såkaldt traktorhof, hvis man har ideer til ændringer i reglerne.

Skal hilse fra ministeren og sige, at man lige skal melde sin ankomst på forhånd, så de kan finde kaffekopperne frem fra skabet.

Læs mere om traktorhof i denne historie:

Transportministeren vil holde "Traktorhof" og rense ud i reglerne

Således fik vi både kigget frem og tilbage i nyhedsstrømmen. Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.