Morgenposten: Solid dansk maskinfabrik snupper ny rekord – men så går den heller ikke længere

Maskinernes faste overblik er fyldt med en masse rester fra Agritechnica – og et par gedigne nyheder.

God mandag morgen og tak for sidst!

Med Danmark som en af de største deltagernationer ved årets Agritechnica, så kan vi meget vel have løbet på de samme gange under årets Agritechncia.

Nu er året gået med at varme op til den store event, og nu er det så tid til en ”kold tyrker”.

Efter at have rejst derned forrige lørdag, så vendte jeg retur til livet udenfor de store haller sent onsdag aften. Med i rullekufferten var der nogle gedigne tendenser.

Først starter jeg det faste nyhedsoverblik med en tur omkring He-Va.

Den solide danske maskinproducent har netop passeret sin regnskabsperiode – og uden at have gjort hele 2019 op, så forlyder det fra He-Va, at det seneste år er et rekordår. Aldrig har He-Va omsat for så mange kroner. 2020 ser dog lidt mere broget ud med et marked, der står i et vakkum lige nu.

Historien ligger klar i vores pipeline på landbrugsavisen.dk.

Trofaste læsere af denne morgenpost får lige et forspring og kan læse med her:

https://landbrugsavisen.dk/stor-dansk-maskinproducent-vores-2019-har-v%C3%A6ret-ekstremt-godt

Bogballe på vej til Amerika

Er der en anden dansk producent, der også er vant til performance, så er det Bogballe. Jeg stødte ind i direktør Nils Jørn Laursen under messen. Også han havde spændende nyt.

Bogballe går nemlig efter at bygge det amerikanske marked op, forklarer han. Kort fortalt har amerikanerne indtil nu ikke interesseret sig meget for højteknologiske metoder som Bogballes til at få kørt gødningen præcist ud på markederne. Men tingene er i bevægelse, lyder konklusionen.

”De er ved at udvikle sig hen mod højere og bedre teknologier. Så det er med at være der nu”, siger direktøren, der ikke kan sætte tal på forventningerne.

Agritechnica: Grønnere maskiner der nu snakker sammen

Og så til tendenserne

1. John Deere var overlegne på marketing og produktnyheder:

Når man spørger, hvad folk har været mest imponeret over, så rammer man utvivlsomt mange holdninger efter dagene i messecentret i Hannover. Mange nævner dog antallet, dybden og bredden i John Deeres nyheder. Agritechnica blev både brugt til at drøne nye 7 og 8R-modeller afsted mod markedet. Men John Deere formåede både på en gang at vise en helt stribe fremtidsprojekter – fremtidens kabine, en gigantisk eldrevet traktor og en sprøjterobot – udover at de også præsenterede en kæmpe-drone, der er tænkt til, at de kan køre og udføre landbrugsopgaver. 

Og så har vi ikke nævnt, at John Deere også viste fremtidens mejetærsker i form af 9X, der menes moden til markedet i løbet af næste eller næste år igen. 9X'eren stod der godt nok i al sin vælde, til gengæld var man måske lige overivrige her al den stund, at det var meget småt med informationerne omkring den.

Man on the moon

Okay, nu er det så vist også nok med John Deere for den her morgen. Motormæssigt – og på mange andre fronter - var der også bud efter fremtiden hos en lang række andre producenter. CNH har længe markedsført sine gas-motorer fra andre dele af industri-koncernen – og næste år kommer så endelige metan-traktoren ud og køre på markedet. Det glæder vi os til at følge. CNH viste også en meget avanceret Steyr-traktor, der også pegede frem mod forbedret miljøregnskab på motorsiden og nye standarder for komfort i kabinen. Mere ufærdig fremstod MF’s bud på næste generation – men til gengæld står den måske klarere i erindringen med manglende rat og i stedet to joysticks og en masse digitale komponenter. Referencerne til månelandingen var i hvert fald tydelige.  

Dropper protektionisme

Snakker man præcisionslandbrug så snakker man desværre også om et væsentlig problem i disse år. Maskinerne taler ikke sammen, og producenterne har ikke tænkt, at det kan være en fordel, at de gør. Men den erkendelse er ved at sive ind i branchen, hvor CNH nu sluttede sig til et fællesskab med John Deere og Claas om at snakke bedre sammen.

Klima og miljøregnskab på en traktor

Når du køber bil, så har vi efterhånden vænnet os til, at vi lige skal tjekke, hvad den kører på literen. Er den alt for tørstig, så kan det hurtigt koste en handel. Hvad med traktorer og maskiner?

På årets Agritechnica mærker man, at klima- og miljødebatterne i stigende grad også involverer landbruget internationalt. På en eller anden vis er det, som har været hver dag i mange år her til lands ved at brede sig – og det betyder også, at miljø og klima også snakkes ind i fremtidens traktormodeller og de modeller og salgsarbejde, vi ser nu.

De store giganter pønser også på robotter

Der snakkes meget et dansk robot-gennembrud. Når man gik rundt i hallerne i Tyskland, så var det let at spotte, at der er mange om buddet. Interessant var det bl.a., at store industrigiganter som Continental pludselig også står med deres egen robot. Om det er et helhjertet forsøg eller mere en mulighed for at vise, at man kan levere en masse automatiseret teknologi til industri, skal jeg ikke kloge mig på.

Men nu hvor vi skal til at falde lidt ned igen, så lad mig slutte med konklusionen.

Agritechnia viste igen, at det er her man præsenterer de store nyheder – og det er her, man valfarter til. Igen i år deltog 450.000 gæster og mere end 2.800 udstillere – altså nogenlunde status quo i forhold til for et år siden.

Traktorsalget: John Deere og New Holland i hård dyst

Midt i vrimlen af Agritechnica-nyheder blev det også tid til at rapportere om traktorsalget i oktober. Her blev det en hård dyst mellem de gamle konkurrenter i Danmark, John Deere og New Holland.

Traktormarkedet her og nu: 14.000 hk i prisbelønnet serie på vej

I aften spilles der bekendt en helt afgørende fodboldkamp mellem Irland og Danmark i Dublin.

Hvorfor ikke varme op med en frisk landbrugsmaskin-statistik? Danmark står nemlig godt. Irland havde 18 virksomheder med på Agritechnia – med McHale og Keenan som mest kendte – mens Danmark havde 59 deltagere. Mon ikke vi også dominerer i aften!

Maskinhandlerne mødes iøvrigt til dere årlige generalforsamling i Dansk Maskinhandlerforening i Middelfart på torsdag - forvent dig derfor en del nyheder om branchen sidst på ugen.

Ha’ en god uge, redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.