Morgenposten: Stor dansk maskinhandler etablerer sig i udlandet
Maskinernes faste nyhedsoverblik ser bl.a. nærmere på nordjysk maskinhandlers rejse ud i verden og en populær uddannelse, der mere end rimer på traktor.

God mandag morgen,

Der er kø ved håndspritten her til morgen i Aars. Et rekordantal unge går netop dag i gang med en uddannelse med traktorer som hovedpensum.

Samtidig er der nyt om den (engang) nordjyske maskinhandler S.D. Kjærsgaard, som for nogle år siden udvidede sit distrikt betragteligt ved at indtage Sjælland.

Nu har maskinhandleren så fortaget endnu et skridt ud i verdenen.

Først skal vi lige runde et par af sidste uges nyheder på maskinfronten.

Vi begynder, hvor den sluttede.

Auktionshuset Dansk Maskinbørs, som ejes af Danish Agro, gennemfører nu et markant generationsskifte.

Carsten Hougaard – med frisk fortid hos ovennævnte S.D. Kjærsgaard – bliver ny direktør, hvor han erstatter tidligere ejer Johannes Jensen, der solgte virksomheden til Danish Agro, og nu kan gå på en veltilrettelagt pension.  

På opgavelisten i den Herning-baserede virksomhed står bl.a. videreudvikling af både fysiske og online auktioner. Hougaard starter i øvrigt på posten fra dags dato.

Vil du vide mere? Se Dansk Maskinbørs får ny direktør

Forgabt i 70'er kabinen

Abonnenter af TraktorTech har i de seneste dage fået en ny udgave af magasinet ind ad døren.  

Det nye TraktorTech byder bl.a. på mødet med Johannes Christiansens seks-cylindrede John Deere 3650. Når han starter den seks-cylindrede dieselmotor med turbo, så ryger han tilbage til 1985, og er mere end glad for det - og ikke mindst et førerhus, der har sine rødder tilbage til 70'erne.

Læs hvorfor her: I nyt TraktorTech: Mest forgabt i det legendariske førerhus

Du skal i øvrigt også læse mere om, hvordan det egentlig er gået for den første indehaver af en Gøma 38 kubik gyllevogn – du får lige et link, hvor der er friadgang til lidt smuglæsning.  

Ingen bøvl i sæson 1 med BIG gyllevogn

Er man mere til andre mærker, så fortvivl ikke. TraktorTech kommer bl.a. forbi flere hundrede Ferguson’er, prøvekører en Bobcat, beretter om en legendarisk Horsch-traktor, drager til Østrig og Steyr, fortæller nyt om en ny storballepresser fra New Holland(som også fås som Case IH) og gennemgår erfaringerne med 3.000 timer i en Kubota-traktor. Må du bare få fat i det, så er hjælpen nær på landbrugsmedierne.dk/abonnement.    

SDK etablerer sig i Norge

Nu skal vi så til dagens overskrift.  

Det er ikke mange måneder siden, at maskinhandleren S.D. Kjærsgaard udvidede sine aktiviteter på Sjælland. Udover salg af Case entreprenørmaskiner blev den driftige maskinforretning fra Frejlev ved Aalborg også forhandler af Case IH landbrugstraktorer og mejetærskere på en større del af Sjælland.

Nu er virksomheden klar med en ny markant tilføjelse, der fortæller en hel del om, hvordan maskinbranchen udvikler sig i disse år. I Norge har importøren af Case Construction – altså CNH’s entreprenørmasiner under Case-brandet – været delt op i to agenturer. Et for nord og et for syd. Den nordlige del har kørt med samme aktør i mange årtier, Dagenborg fra Tromsø. I syd har der været en del udskiftning. Nu går S.D. Kjærsgaard for første gang helhjertet ind i en udlandssatsning, hvor man betjener Sydnorge fra to lokationer i Larvik og Haugesund i samarbejde med Dagenborg.

Adm. direktør Palle Kjærsgaard har i weekenden bekræftet den spændende udvikling pr. sms overfor LandbrugsAvisen.  

”Det er korrekt skrevet i de norske medier, at vi i samarbejde med Dagenborg etablerer Dagenborg & Kjærsgaard, og har ansat nogle dygtige medarbejdere, der også tidligere har arbejdet bl.a. med Case entreprenørmaskiner, som er det nye firmas primære fokus”, skriver han.

Nordmændene er dog langt fra ukendte med at handle med danske maskinhandlere. Danish Agro er bl.a. Norges-importør af Claas og HCP har igennem en årrække stået for importen af eks. Deutz-Fahr og Krone i området.

Et gratis efterskole-ophold i Aars

I LandbrugsAvisen har jeg tidligere skrevet om rekordoptaget af unge, som vil uddanne sig til landbrugsmaskinmekaniker. Her til morgen er det så nu, at de unge indtager Aars, der både kvalificerer dem til et job med meget høj jobsikkerhed, masser af arbejdstimer med avancerede og intelligente maskiner – og et næsten gratis ophold på en skole med kammeratskab på gangene, som man kender det fra efterskoler og højskoler uden, at det koster et rødglødende overtræk på Dankortet. 

Hvorfor er det pludselig blevet en uddannelse, der af de unge betragtes som en sej uddannelse? 

Et godt bud er, at der igennem en række år er gjort en masse tiltag som Danmarks Bedste Lærling, promovering af uddannelsen under diverse messer, blandt andet af en dedikeret uddannelsesinstitution i Aars og branchen selv.

Men man ved det faktisk ikke. Derfor den nye overgang også undersøges nærmere, blev jeg oplyst, da jeg forleden slog vejen forbi Aars. 

Det sker fremover:

Når man ser vejrudsigten for den kommende uges tid, så ser tærskervejret formidabelt ud, som vores historie her til morgen på landbrugsavisen.dk fortæller det: 

En varmebølge rammer onsdag og sender temperaturen i vejret

DMI varsler nemlig ankomsten af en varmefront onsdag, der giver 28 grader fra torsdag og resten af ugen. Selv satser jeg på at komme ud i marken og filme Danmarks mest særegne mejetærsker.

Men hvilken er det – og hvem har den? Har du en meget speciel mejetærsker, så alle vi andre bare bør se i aktion, så send mig en sms med et billede og en god begrundelse på 40283032 eller en mail på cjj@landbrugsavisen.dk.

På den lange bane kan I også tage med på nye traktorlanceringer.

I slutningen af måneden lancerer Valtra fire nye modeller. Her samler man ikke blot journalisterne til at følge begivenheden. I kan få nyheden lige så hurtigt som mig og de andre reportere ved at melde jer til lancering hos Valtra og være med online 28. august.

Deutz-Fahr tilbyder noget lignende, når de viser en ny traktorserie med navnet 8 den 8. september.

Find links og mere omtale her: 

Helt fundamental ændring: Nu kan du være med til traktorlanceringen

God høst derude, nyd ugen – og så er der ny morgenpost igen næste mandag.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.