Nu kan du måle kvaliteten af dine afgrøder i marken hvor og hvornår du vil
En finsk virksomhed har verdenspremiere på en håndholdt måleenhed, der i løbet af ganske få sekunder giver information om afgrødens kvalitet.

Borgeby Fältdagar, Sverige.

Den er ganske unik. Ifølge finske GrainSense, som står bag, er den verdens første, ægte håndholdte kvalitetsmåler af korn og rapsafgrøder.

Den giver dig svar på såvel protein-, fugt-, kulhydrat- og olieindhold i færdigvaren. Og det bedste er, at du får svaret i løbet af ganske få sekunder.

»Landmænd kan nu tage en prøve af en afgrøde, når de vil, hvor de vil - og samtidig få svaret i løbet af fire-fem sekunder. Det giver helt nye muligheder for at bestemme sig for, hvad man vil gøre ved kornet, hvordan det skal opdeles og om kvaliteten er god nok til at blive solgt som eksempelvis brødhvede,« forklarer Edvard Krogius fra GrainSense.

Enheden er baseret på samme teknologi som bruges i stationære laboratorier, men med en vægt på 0,9 kg er den væsentlig lettere at tage med rundt både før, under og efter høsten. Nøjagtigheden er ifølge GrainSense ganske præcis.

»Vi har en præcision, der kun afviger 0,2-0,5 pct. i forhold til de helt nøjagtige tal målt i et test-laboratorie, så enheden er bestemt valid«, fastslår Edvard Krogious.

»Indtil videre kan vi måle parametrene i byg, hvede, rug og raps. Men det er et spørgsmål om kalibrering af enheden, så på sigt vil flere forskellige afgrøder komme til,« tilføjer han.

GrainSense er klar til salg i Sverige, Norge og Finland, men virksomheden søger distributører i såvel Danmark, som øvrige lande i EU.

Se videoen og få et indblik i, hvordan den nye måleenhed fungerer.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.