Politiet advarer landmænd og maskinstationer efter flere GPS- tyverier
Flere tyverier af GPS og landbrugsmaskiner får nu politiet og rådgivere til at advare andre landmænd.

Offersgård Maskinstation ved Linde sydvest for Struer mistede natten til onsdag nat GPS-udstyr for mellem en halv og en hel million kroner. Otte traktorer, to finsnittere og to mejetærskere er sat ud af spillet, lige som de skulle arbejde på højtryk med høsten.

Det skriver Midt- og vestjyllands politi på Facebook og det får nu politiet til at advare andre landmænd og maskinstationer. 

"Vi efterforsker nu sagen og opfordrer andre maskinstationer og landmænd til at være ekstra opmærksomme på deres udstyr. Tyveriet i nat skete mellem midnat og klokken 5 i morges. Advar gerne de landmænd og maskinstationsejere, du kender.", lød det i opslaget onsdag.  

 

 

Flere tyverier

Og tyveriet er ikke enestående. 

To landmænd i Sagros kundekreds har over de sidste dage været udsat for tyveri af computere, skærme og GPS-udstyr i traktorerne, fortæller direktør i Byggeri og Teknik, Flemming Hedegaard i en mail til landbrugsavisen.dk. 

Han understreger, at det ene tilfælde han omtaler er forbundet med Offersgård Maskinstation. 

Flemming Hedegaard opfordrer derfor kraftigt til, at alle på landet holder øje med mistænkelige personer, biler og adfærd, der typisk sker i ly af mørket.

For tiden er al materiel typisk i marken i denne høsttid, men selv landmænd har brug for nattesøvn, og når duggen begynder at falde kan der i øvrigt ikke høstes mere.

Derfor står udstyret om natten enten på markerne, hvor de er nået til, eller på gårde der kan være øde beliggende.

"Vi kan alle hjælpe til med at være opmærksomme, for ud over at det kan være dyrt, hvis man ikke er ordentligt forsikret, kan det også betyde, at de mister en høstdag.

Kan miste 500.000 om dagen

Det koster eksempelvis Helge Maagaard fra Fjaltring ved Lemvig omkring 500.000 kroner, at tyve onsdag nat ribbede to mejetærskere og tre traktorer for computerskærme og avanceret GPS-udstyr.

Udover værdien af udstyret står maskinerne måske stille på en dag, hvor det ellers er ideelt høstvejr. 
Helge Maargard ville på en god dag kunne høste 80 hektar, så en høstdag køres der korn ind for godt en halv million kroner.

Der mangler endnu at blive kørt omkring 400 hektar ind, og de skal meget gerne være bjærget, før der kommer regn – og det gør der efter vejrudsigten på mandag.

Torsdag formiddag er en taxa på vej med nyt grej fra Ribe til Lemvig, så Helge Maagaard håber, at maskinerne kommer til at køre i eftermiddag.

"Vi håber, vi kommer til at køre, siger Helge Maagard.

På nogle af maskinerne er det dog ikke nok, at der kommer nyt computer- og gps-udstyr, da nogle af dataene lå på de computere, der er stjålet.

Stod på ubeboet gård

Udstyret stod på en ubeboet gård, hvor der dog er naboer meget tæt på. De har desværre ikke bemærket noget i løbet af natten.

Arbejdsdagen sluttede kl. 23.30, hvor folkene forlod stedet og vendte tilbage kl. 6.30, hvor de kunne konstatere, at udstyret var stjålet. Alt er fjernet uden at splitte noget ad, hvilket givetvis giver en højere salgsværdi for tyvene.

Helge Maargaard tror ikke, at han risikerer et nyt tyveri, men sammen med personalet tager han nu de forholdsregler, han kan for at hindre kommende tyverier.
 
 

Faktaboks

Anbefalinger fra Byggeri & Teknik

  • Saml jeres maskiner – ansæt er vagtværn i de næste 2-3 uger hvor høsten er på sit højeste.
  • Sæt video-overvågning på
  • Spred jeres maskiner på forskellige lokaliteter – mindsk risikoen
  • Lås førerhuse og maskinhuse – gør adgange så besværlig som muligt
  • Sæt GPS sporing på udstyret – så kan de være de kan stoppes før grænsen
  • Tag skærme og GPS-anlæg af (svært i praksis)

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.