Overblik: Fem mikservogne med halmblæser

Når mikservognen også klarer strøarbejdet, sker det til ca. halv pris af, hvad en selvstændig løsning koster. Desuden kan du få præcis den kvalitet strøelse, du ønsker, ved hjælp af mikservognens knive og snegle. Her præsenteres fem produkter fra Kongskilde, Kuhn, Trioliet, BvL og Seko. Artiklen er fra arkivet og publiceret første gang i magasinet Kvæg Special nr. 2, november 2016.

Kuhn: Patenteret låge giver halmflowet et ekstra plus hos Kuhn

Ventidrive-lågens dråbeform nærmest suger halmen ud af blandekarret, så strøarbejdet ikke tager længere tid end højst nødvendigt.

Kuhn kan levere vertikalblandere med integreret halmblæsere på Euromixog Profi l-serierne med en og to snegle og en kapacitet fra 11 til 27 kubikmeter.

Kuhn var blandt de første producenter til at montere halmblæseren direkte på blandekarret.

Siden er den integrerede løsning fintunet yderligere med en særlig og patenteret dråbeformet låge mellem kar og svinghjul. Herigennem suges strøhalmen ud i et effektivt flow, der sikrer en jævn og hurtig tømning af vognen.

I praksis kan strøarbejdet indledes straks, når blandesneglene slås i gang, og erfaringen er, at blandekarret tømmes i et kontinuerlig strøm uden bøvl og spildstid med at få det sidste halm suget ud.

Kuhn kalder den patenterede låge for Ventidrive. Desuden sker tilkobling af halmblæseren let og enkelt via det ligeledes patenterede PolyDrive-remtræk uden stop af PTO’en.

Trioliet: Enkle og robuste løsninger med mulighed for avanceret tilvalg

Trioliet tilbyder en særlig finesse med et køreklart system med vanddyse i blæserhuset til at dæmpe støvgenerne under strøarbejdet. Når Trioliet laver integrerede halmblæsere får deres serier af vertikalblandere tilføjet et P i modelbetegnelsen.

Den hollandske specialist i fodringsteknik til kvæg er netop i fuld gang med at opdatere sine produkter ved at tilføje en række finesser.

Da det primære marked er Holland, Belgien, Tyskland og Frankrig - samt et støt stigende salg til Danmark – er vognene designet kompakt og fås i et stort antal varianter med en, to eller tre snegle og op til 30 kubikmeter kapacitet i blandekarret.

Den frontmonterede blæser med elektronisk styret drejetud er remtrukket og enkelt og robust monteret direkte på blandekarret. Kastelængden i kastehjulets omløbsretninger er op til 25 meter og noget kortere til den modsatte side.

En særlig finesse er muligheden for at tilsætte vand til strøhalmen ved blæserhusets udkast, så eventuelle støvgener ved strøarbejdet dæmpes til gavn for både dyr og medarbejdere.

Seko Vulcan: Eneste horisontalblander med fabriksmonteret halmblæser

Sekos særlige Vulcanmodel har halmblæseren monteret på siden af en Samurai.

Af opbygningsmæssige grunde er Seko den eneste producent af mikservogne med horisontalt blandeprincip, der kan tilbyde en integreret halmblæser.

Udfordringen for horisontalblanderne er en kombination af deres praktiske opbygning og materialets bevægelsesmønster i blandekarret. Sekos løsning fås til Samurai-serien, som med halmblæser så hedder Vulcan. Her er den ene udfodringsluge erstattet af en halmblæser med drejbar tud.

Løsningen har visse begrænsninger ift. En centerplacering for eller bag på vognen. Den kan nemlig kun blæse ud til den ene side og kan derfor også kun udfodre til den anden side. Desuden bliver mikservognen også noget bredere af den sidemonterede blæser, som alt i alt rager en god halv meter ekstra ud på vognens ene side.

Bvl: BvL-turboblæser kan monteres både foran og bagpå mikservognen

Ny generation af BvL’s integrerede halmblæsere er mere kompakte og har kraftigere blæser.

BVL har netop opdateret sin V-Comfort Turbo-halmblæsere, der kan leveres som en integreret løsning på næsten alle vertikalblanderne i VMix-serien. Blæsehjulet har nu en diameter på 150 cm mod før 110, og sammen med et dybere kabinet løfter det ydelsen markant.

Samtidig er remtrækket afløst af en kardanaksel, og det mekaniske wire-gearskift vil på sigt kunne vælges som hydraulisk. Den største nyhed er dog airflow-princippet med to kamre i kabinettet, som øger luftstrømmen og dermed også kapaciteten i udkastet.

Der kan vælges mellem to placeringer af udkastet til hhv. optimal ’skudbane’ og tårndrejning på 190 grader.

Trods den øgede dimensionering og kapacitet er konstruktionen gjort mere kompakt og flyttet tættere på blandekarret, så ekvipagen nu er kortere end på de forrige modeller BvL kan som en af de få på markedet tilbyde en placering af halmblæseren foran eller bagpå mikservognen.

Kongskilde: Kongskildes Multimodeller har en kastelængde på op til 25 meter

Med hæve-sænke-enhed ved foderbåndet og doseringsrotor opnår Kongskilde et stort materialeflow og lang kastelængde.

Kongskildes mikservogne med integreret halmblæser har et ’Multi’ tilføjet i modelbetegnelsen og kan leveres i alle størrelser op til tre snegle og 45 kubikmeter.

Halmblæseren er monteret over trækket med indføringen med doseringsrotor som et modul, der sænkes ned over det frontmonterede tværbånd, der klarer udfodringen til siderne via den 122 cm brede luge i blandekarret.

Derved styres materialeflowet ind i kastehjulet med den hydraulisk drevne doseringsrotor til at sikre en jævn og ensartet strøm. Kongskilde angiver en kastelængde på op til 25 meter afhængig af halmkvaliteten.

Placeringen sikrer et godt udsyn ved både fodring og strøning, og begge dele styres fra en monitor i traktorkabinen og med mulighed for et joystick til tudstyring.

Tudstyringen giver dog kun mulighed for at strø til den ene side – højre side i kørselsretningen. Multi-modellerne har stenfang, som let tømmes uden brug af værktøj.

Artiklen er første gang publiceret i magasinet Kvæg Special nr. 2, november 2016. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.