Sponsoreret af TripleA

Foder uden zink - sådan får du en høj tilvækst uden diarré

Det er vigtigt at vide, hvad der sker i grisens mavesæk i den kritiske fravænningsperiode. TripleA fortæller derfor om, hvordan man ved en lav syrebindingskapacitet og et højt proteinindhold i foderet, kan undvære zink, undgå diarré og endda opnå højere tilvækst.

En lav syrebindingskapacitet reducerer diarré

EU har nu bestemt, at medicinsk zink skal udfases senest til juni 2022. Hvad gør man så? Mange producenter har fundet ud af, at man ved at reducere proteintildelingen fra 20 til f.eks. 16 procent de første 14 dage kan reducere antallet af diarréer. ”Ved en restriktiv fodring reducerer man ganske vist antal diarréer, men samtidig reduceres grisenes tilvækst med op til 20-25 g pr. dag”, siger, Gilles Langeoire, Ingénieur Conseil, Expert fra Rennes, Frankrig.

Læs mere om hvordan en lav syrebindingskapacitet reducerer diarré og øger tilvæksten ved at klikke her.

Opholdstiden i maven er vigtig

En anden faktor der har betydning, for en høj tilvækst uden zink, er foderets opholdstid i maven. Proteinet i smågrisefoderet fordøjes primært i grisens mavesæk. Derfor er foderets opholdstid i mavesækken meget væsentlig. Høj vandbindingskapacitet øger foderets opholdstid i mavesækken og øger proteinfordøjeligheden.

”En længere opholdstid i mavesækken bevirker, at foderets protein er eksponeret længere tid for det proteinnedbrydende enzym pepsin, og dermed øges fordøjeligheden af protein i mavesækken”, siger Francesc Molist, forskningschef på det hollandske forskningscenter Schothorst.

Læs mere om hvordan en høj vandbindingskapacitet øger foderets opholdstid i mavesækken og øger proteinfordøjeligheden ved at klikke her.

Det rigtige valg af protein

Udover opholdstiden i maven, er valget af proteinkilde også en vigtig faktor for en høj tilvækst uden diarré. Nedbrydningen af proteinet starter i mavesækken ved pH lavere end 4 og foderets lave syrebindingskapacitet (ABC4) afgørende for en god proteinfordøjelighed hos nyfravænnede smågrise.

Anvendes HP-sojaskrå eller LT Fiskemel øges foderets ABC4 værdi og besværliggør mavens nødvendige nedsyring af foderet. AX3 derimod sænker foderets ABC4 værdi og hjælper dermed smågrisene til at opnå pH lavere end 4 i mavesækken.

Læs om produktet AX3, som ifølge en ny rapport fra Schothorst Feed Research viser at AX3 er 15 procent mere fordøjeligt end LT Fiskemel. Klik her for at læse.

Opnå en høj tilvækst

Et højt protein-indhold samtidig med høj ABC4 i fravænningsfoderet giver et lavt foderindtag og lav daglig tilvækst. Derfor er det vigtigt at se på valget af protein samt vækstperioden. Forsøg har vist, at den største effekt på foderoptag og tilvækst ikke ses i den vækstperiode, hvor smågrisene får tildelt AX3. Den store forskel bliver synlig i sidste fase, hvor grisen har opbygget et bedre vækstpotentiale og evne til at fordøje store mængder af almindelige proteinkilder.

Læs mere om hvordan du kan sikre en høj tilvækst ved at klikke her.

Bedre fordøjelighed

Valget af proteinkilde er en stor del af løsningen, når Zink ikke længere er tilladt. Proteinkilden AX3 står alene med en lav pH og negativ ABC4 værdi. Begge dele hjælper fravænningsgrisen med hurtigere at opnå tilstrækkelig lav pH i mavesækken til at fordøje protein og reducere bakterier.

Læs om hvordan du sikre den bedste fordøjelighed ved at klikke her.

Emneord sponsoreret, TripleA, zink, Diarré, proteinindhold, tilvækst, Syrebindingskapacitet

Sponsoreret af TripleA

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.