Betalt indhold af TripleA

Kræv dokumentation, når du vælger foder uden zink

Analyser fra en række af verdens førende videnskabelige og faglige institutter dokumenter, hvorfor AX3Digest giver gode foder-resultater

Som svineproducent læser du gang på gang om en kollega, der har held med et nyt system eller en ny type fodring. Du har måske endda selv prøvet at gøre det samme hjemme på din bedrift, men uden at få de samme resultater.

Årsagen kan være, at din kollegas resultater var lidt af en tilfældighed. De var måske ikke baseret på den faglige og videnskabelige tilgang, der ellers har været afgørende for, at dansk svineproduktion er så stor en succes, sammenlignet med kollegerne ude i verden.

Ikke mindst når det handler om dette års største udfordring – omlægningen til fodring uden zink – er det fuldstændig afgørende, at du kan stole på de råd, du får fra din rådgiver og din foderleverandør.

Omlægning til fodring uden zink er en af de største udfordringer i 2022"

 

Det handler om fakta

TripleA samarbejder med danske landmænd og forsøgsanlæg, men vi går også udenfor landets grænser på de områder, hvor den højeste, faglige viden ligger. Når vi skal rådgive og levere til danske landmænd, er vores viden baseret på dokumenterede fakta.

Den komplicerede fordøjelse

Fordøjelsen hos grisene er, ligesom hos mennesker, en uhyre kompliceret proces. Især når man arbejder med den sårbare gris i overgangsperioden fra mælk til foder, skal foderets fordøjelighed i mave og tarm være optimeret med et højt fordøjeligt protein, hvis du skal opnå de bedste resultater.

Det gælder endnu mere nu, hvor vi skal klare os uden zink. I tråd med vores princip om anerkendt faglighed har TripleA testet fodermidlet AX3Digest hos de bedste.


Dokumentation: Det siger de videnskabelige undersøgelser


1) Lav pH afgørende for fodring uden zink

AX3Digests lave pH og askeværdier gør foderet mere fordøjeligt for smågrise fra 4 - 15 kg, hvis mavetarmsystem endnu ikke er fuldt udviklet. AX3Digest har en markant lavere ph-værdi end både LT fiskemel og HP-sojaskrå, viser en analyse, udført af SFR, ligesom indholdet af aske er reduceret til en tredjedel (se tabel 3). Resultatet er en lavere syrebindingskapacitet (ABC-4).

Sponsoreret TripleA

2) Længere tid i maven giver højere fordøjelighed

Laboratorieresultaterne bekræftes af fordøjelighedstal opnået i 85 dage gamle grise, hvor AX3Digest har noget højere fordøjelighed end LT fiskemel og sojaskrå. Et forsøg på Guelph University viser, at fordøjeligheden i tyndtarmen, målt som såkaldt ”standard ileal fordøjelighed” (SIF) er hele 96,9 % i AX3Digest. Til sammenligning ses normen for LT fiskemel og sojaskrå, fra Seges fodermiddeltabel i tabel 1.

Den højere fordøjelighed er blandt andet et resultat af, hvor tyktflydende foderet er – den såkaldte viskositet. Jo højere viskositet, jo længere opholdstid i mavesækken. Forlænget ophold i maven giver bedre muligheder for at nedsyre maveindholdet og nedbrydningsenzymerne længere tid til at arbejde. AX3Digest skaber pga sin høje vandbinding en øget viskositet i foderet i forhold til både LT fiskemel og sojaskrå, som det ses i tabel 1.

Sponsoreret TripleA

Et nyt forsøg fra SFR har ydermere vist, at AX3Digest allerede i mavesækken er signifikant mere nedbrudt end sojaskrå/HP300 (se tabel 2). Forsøget er gennemført på 49 dage gamle grise.

I dette forsøg blev viskositeten i den flydende fase i tyndtarmen og ileum også analyseret. AX3Digest havde igen en højere viskositet end sojaskrå/HP300 (se tabel 2), men denne gang er det udtryk for at en større del af foderet er nedbrudt (overgået til flydende form) og dermed tilgængelig for optagelse i tarmen.

Sponsoreret TripleA

3) AX3Digest nedbrydes hurtigere og bedre

Jo hurtigere, et fodermiddel bliver nedbrudt i tarmen, jo bedre kan grisen optage næringen. Aminosyrer optages primært i tyndtarmen, og derfor er en hurtig tilgængelighed vital for optimal udnyttelse af foderet.

Det videnskabelige franske institut MixScience har for TripleA gennemført flere forsøg, hvor nedbrydning (fordøjeligheden) af fodermidlet i mave og tyndtarm bliver efterlignet i laboratoriet, en såkaldt in vitro test. LT fiskemel og HB-sojaskrå blev i forsøget sammenlignet med AX3Digest.

Figur 1 viser nedbrydningen af proteinet over tid, hvilket svarer til frigørelse af aminosyrer fra fodermidlet. Jo stejlere kurve, jo hurtigere frigørelse. Figuren viser at, har AX3Digest har en meget hurtigere frigivelse af aminosyrerne sammenlignet med sojaskrå og fiskemel. Det betyder at størstedelen af aminosyrerne er tilgængelig i første del af tyndtarmen, hvor optaget er størst. Efter kun 20 minutter er over 90 % af proteinet nedbrudt i AX3Digest, mens det kun er under 70 % i blandinger med HB-sojaskrå og LT fiskemel.

Sponsoreret TripleA

Faktaboks

AX3Digest®

  • AX3Digest produceres af TripleA, Hornsyld
  • For yderligere information: www.triple-a.dk

I næste nummer af Fagmagasinet Svin vil vi dokumentere, hvordan den hurtige tilgængelighed af AX3Digest påvirker gødningscore og tilvækst.

 

Testes hos de bedste

AX3Digest er testet hos en række af verdens mest anerkendte videncentre, blandt andet:

  • SEGES, Danmark
  • TestGris, Danmark
  • Foulum, Danmark
  • Kansas State University, USA
  • University of Arkansas, USA
  • University of Illinois, USA
  • Norwegian University of Science and Technology
  • University of Madrid, Spanien
  • Schothorst Feed Research (SFR), Holland
  • MixScience, Frankrig
  • Guelph University, Canada

Emneord sponsoreret, TripleA, svin, AX3Digest, foder, fiskemel, sojaskrå, fordøjelighed, foderviskositet, fravænning, fodermiddeltabel

Betalt indhold af TripleA

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.