Producentformand kalder NNF-kritik useriøs

Danske Svineproducenter tager skarpt afstand fra NNF-udtalelser efter slagterilukning

- Hvis det står så skidt til med dansk svineproduktion, som NNF giver udtryk for, så er vi jo ikke langt fra en dagsorden, der går ud på, at vi må lukke og slukke. Så er det jo dét, vi skal forholde os til.

Det konstaterer Jeppe Bloch Nielsen, formand for Danske Svineproducenter, efter udtalelser fra NNF, Fødevareforbundets næstformand, Jim Nielsen.

NNF-næstformanden er i diverse medier citeret for at sige, at ”arbejdspladserne forsvinder, men vi sidder tilbage med stanken af gylle. Landmændene forventer opbakning fra den danske befolkning, der skal leve med stanken af gylle på markerne, døde fjorde og øde havbunde, en udpint natur og klimaforandringer”.

 - Så fik vi da lige det hele med, lyder det i en pressemeddelelse fra formand for Danske Svineproducenter Jeppe Bloch Nielsen, der tager sig lidt til hovedet over at blive kaldet en ”ussel forurener” og en ”guldjæger”, der er ligeglad med, at der forsvinder arbejdspladser på slagterier.

- Jeg er selv til direkte tale og uden omsvøb, men det her er lige at gå til grænsen. Især i forhold til bemærkninger om arbejdspladser, der forsvinder, siger Jeppe Bloch Nielsen, der ikke har meget til tilovers for NNF’s organisationsfolk – men stor forståelse og sympati med slagteriarbejderne og den situation, de befinder sig i.

- Det er utroligt trist - men nødvendigt at tilpasse kapaciteten i Danish Crown. Vi er kede af, at der lukkes slagterier, men må jo konstatere, at det privatejede slagteri, DanePork ved Randbøl, i samme periode har bygget helt nyt slagteri med mange arbejdspladser til følge og han fortsætter:

- Det er et faktum, at smågriseeksporten har været på et stabilt niveau i en periode siden 2017. Det handler om, at den samlede danske svineproduktion er for nedadgående, og faldet i produktionen er gået mest alvorligt ud over den mindst rentable produktionsgren. (Se faktaboks).

- Men vi må bare sige, at det også skal være en forretning for den enkelte svineproducent. Vi må have fokus på prisen for grisen, når det gælder om at drive vores forretning, ellers er vi her jo ikke.

Opgør med det frie marked

I et debatprogram på Radio 4 den 22. april deltog både Jeppe Bloch Nielsen og Jim Nielsen samt andre med holdninger til dansk svineproduktion, bl.a. fødevareminister Jacob Jensen (V).

Her blev der bl.a. sat fokus på, at der eksporteres flere grise ud af landet end der slagtes herhjemme – og på at regeringen lægger op til stramninger af transportregler for dyr, herunder svinetransporter til udlandet. Statsminister Mette Frederiksen har også været ude at sige, at landbruget må tage ansvar for, at grisene bliver slagtet i Danmark frem for i udlandet.

- At man vil stramme de danske regler for at begrænse eksporten af smågrise, det er for mig uforståeligt. Det hele hænges op på dyrevelfærd, men fakta er, at grisene falder til ro, så snart bilen kører, og at de når friske frem. Forskning fra Aarhus Universitet viser, at der ikke er noget at komme efter. Der er ro på, når bilen kører. Men nu bruges følelser til en stramning i et forsøg på at forhindre eksporten, siger Jeppe Bloch.

- Vi eksporterer i et frit marked, og vi har en forretning, der skal løbe rundt. De danske slagterier halter håbløst bagefter på noteringen. Det er trist, at det koster slagteri-arbejdspladser, men vi må sælge, hvor der afregnes bedst. Vil man af med vores produktion, må man kalde tingene for dét, de er. Det her handler ikke om dyrevelfærd, men om et forsøg på at nedbringe vores produktion.

/mebo

Eksporten af smågrise

2017 = 14.606.703
2018 = 14.839.686
2019 = 15.210.761
2020= 14.959.061
2021= 14.482.599
2022 =14.319.684


(Kilde: Danske Svineproducenter)


 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle