Betalt indhold af DanBred

Ny forskning: Avl kan øge overlevelse frem til slagtning i din produktion

Øget overlevelse for grise helt frem til slagtning har økonomisk betydning for den enkelte landmand samt en sundheds- og dyrevelfærdsmæssig betydning for griseproduktionen som helhed. Fra et avlsmæssigt synspunkt er overlevelse en kompleks egenskab, men ny forskning viser, at det er muligt at forbedre overlevelse frem til slagtning gennem avlsarbejde.

Forskningsprojektet, der har været i gang siden januar 2021, undersøger, hvor stor indflydelse genetikken har for overlevelse frem til slagtning. Målet er at finde ud af, om der kan laves avlsfremgang for overlevelse frem til slagtning, og om der er genetiske sammenhænge mellem overlevelse frem til slagtning og andre egenskaber med produktionsøkonomisk betydning for de danske landmænd. Udover, at der vil være en økonomisk gevinst for landmanden ved at sørge for, at endnu flere grise overlever længst muligt, vil det også højne sundheden og forbedre dyrevelfærden blandt danske produktionsgrise. 

Overlevelse er arveligt

Overlevelse frem til slagtning er påvirket af mange faktorer – blandt andet foder, det omgivende miljø, management, genetik, sygdomme m.m. Det gør det til en yderst kompleks egenskab at undersøge fra et avlsmæssigt perspektiv. Guosheng Su, Seniorforsker på Aarhus Universitet, forklarer: ”Overlevelse frem til slagtning spænder over en lang tidsperiode, hvor vi skal følge grisen helt frem til slagtning, eller indtil den dør, hvilket gør dataopsamling sværere sammenlignet med andre egenskaber, som for eksempel tilvækst. Vi har dog fundet ud af, at egenskaben er påvirket af grisens genetik og dermed er arvelig.”

Vi ved overlevelse frem til slagt ikke kun ser på soens genetik for pasningsevne, men også grisens egen genetik for selv at overleve længst muligt

Foreløbige resultater fra projektet har vist, at arveligheden for overlevelse frem til slagtning ligger på 1-2 procentpoint. Selvom dette er en forholdsvis lav arvelighed sammenlignet med andre egenskaber, er Guosheng positiv i forhold til mulighederne for at skabe avlsfremgang for DanBred-grise: ”Vi kan se, at overlevelse frem til slagtning har en lav arvelighed, men de estimerede avlsværdital for egenskaben viser sig at have en relativt høj sikkerhed. Dette har en direkte effekt på den mulige avlsfremgang for egenskaben,” fortæller han. 

Guosheng er en anerkendt forsker, blandt andet på grund af hans grundige forskning på kuldstørrelse og pattegriseoverlevelse, og mange års erfaring med genetiske analyser af grisegenetik.

Et bredere fokus på overlevelse

”Der er endnu ikke lavet så meget forskning på grisens overlevelse i hele dens levetid, som der er på pattegriseoverlevelse. Det skyldes blandt andet, at overlevelse indtil slagtning en anderledes defineret egenskab end LG5. Når vi ser på LG5, ser vi på soens genetik til at få flest mulige levende pattegrise på dag 5 efter faring, hvor vi ved overlevelse frem til slagt ikke kun ser på soens genetik for pasningsevne, men også grisens egen genetik for selv at overleve længst muligt,” fortæller Guosheng.

Det er kompliceret at samle data over en længere tidsperiode, hvor grisen følges igennem forskellige staldafsnit og produktionsstadier – og i nogle tilfælde sælges eller flyttes grisen, uden at det registreres. Alligevel arbejder DanBred på at undersøge overlevelse frem til slagtning, da dette vil forbedre sundheden og dyrevelfærden hos danske produktionsgrise samt øge den økonomiske gevinst for landmanden.

”Det næste skridt i projektet er at undersøge, hvad de genetiske sammenhænge er mellem overlevelse frem til slagtning og især slagtegriseegenskaberne i DanBred avlsmålet samt at udvikle og evaluere avlsplaner, der kan forbedre overlevelse. Når der skal implementeres en ny egenskab i et avlsmål, er det vigtigt at tage højde for, hvordan den genetisk hænger sammen med de andre egenskaber for at skabe mest mulig avlsfremgang på langt sigt,” afslutter Guosheng.

Projektet er et samarbejde mellem Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning hos Aarhus Universitet og Avl & Genetik, Gris, i Landbrug & Fødevarer, og data er indsamlet fra DanBreds avlsbesætninger.

Hvis du vil vide mere om DanBreds indsats for at øge pattegriseoverlevelsen, kan du læse med her.

Faktaboks

Hvad er en arvelighed?

Arveligheden, også kaldet heritabiliteten, af en egenskab er et statistisk udtryk for, hvor stor en andel af variationen i en egenskab, som skyldes genetik fremfor miljø.

 

Hvad betyder sikkerheden for en avlsværdi?

Sikkerheden for en estimeret avlsværdi indikerer, hvor godt estimatet repræsenterer den sande avlsværdi. Sikkerheden udtrykker altså, hvor sandsynligt det er, at avlsværdien er korrekt beregnet.

Emneord sponsoreret, DanBred, Griseproduktion, overlevelse, arvelighed, genetik, avl

Betalt indhold af DanBred

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.