Fakta: Så lav er resistensen ved dansk kød

EU's fødevareagentur EFSA har publiceret en ny rapport, hvor EU for første gang sammenligner bakteriers resistens i forskellige lande. Rapporten bekræfter en tendens, der blev påvist i en belgisk analyse for tre år siden.

Tallene er fra 2013.

Der er forskel på opgørelsesmetoderne og antallet af bakteriefund, så opgørelsen af andel resistente bakterier vil ikke altid være udtryk for de reelle forhold.

EU's opgørelser inkluderer resistens over for andre typer antibiotika, men vi har udvalgt dem, der er vigtigst for behandling af mennesker.

Resistens ved salmonella typhimurium

Resistens over cefotoxamine og ciprofloxacin ved salmonella typhimurium i svinekød, 2013. Vi har udvalgt disse to antibiotika, eftersom de er vigtige ved behandling af mennesker for salmonella typhimurium.

Opgjort i procent resistente bakterier i bakteriefund.

LandCefotoxamine Ciprofloxacin
Belgien2,76,7
Kroatien06,7
Danmark00
Tyskland1,38,1
Irland*021,4
Holland03,8
Storbritannien00
EU, totalt1,26,8

*Irland opgjort på baggrund af 14 fund

Resistens ved campylobacter (jejuni) i kyllingekød

Campylobacter jejuni er den mest udbredte - og behandles typisk med erythromycin. Denne opgørelse er over resistens over for ved fund af campylobacter jejuni i kød fra broiler, der er en hurtigtvoksende kylling.

LandPct. resistente
Holland3,7
Belgien1,9
Polen0,7
Tyskland0,4
Sverige, Danmark, Ungarn, Østrig0
EU, totalt0,9

Resistens ved campylobacter (COLI) i kyllingekød

Campylobacter coli er mindre udbredt - og behandles ligeledes med erythromycin. Denne opgørelse er over resistens ved fund af campylobacter coli i kød fra broiler, der er en hurtigtvoksende kylling.

LandPct. resistente
Portugal*72,7
Holland16,7
Tyskland14,6
Belgien10
Ungarn3,6
Danmark0
EU, totalt10,9

*Portugal kun baseret på 11 fund

 

Emneord slagtning

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.