LDM: Så stor er forskellen på Campina og Arlas afregning

Kjartan Poulsen, formand for Danske Mælkeproducenter, havde helst set en større stigning end 11,8 øre i Arlas notering.

”Det er da positivt og forventeligt, og det indsnævrer så efterslæbet til Campina.”

Sådan er reaktionen fra Kjartan Poulsen, formand for Danske Mælkeproducenter (LDM), efter Arla onsdag hævede afregningen i april med 11,8 øre pr. liter.

Men efterslæbet er stadig for stort, siger han.

Danske Mælkeproducenter har udregnet, at mens Arla udbetaler 30,7 eurocent pr. liter mælk i april, så udbetaler FrieslandCampina i marts 32,5 eurocent. Det giver en forskel på 1,8 eurocent, svarende til 13,4 øre.

Beregningen er over LTO-prisen og altså justeret for efterbetaling, konsolidering og forskel i fedtprocent. Hvis FrieslandCampina øger afregningen i april, så er spændet endnu større.

Arla bør mindske omkostninger

I det lys havde Kjartan Poulsen helst set en større stigning på Arlas notering.

”Det er mindre, end jeg havde håbet på, på den måde, at jeg havde helst set, at vi kunne klare os i konkurrencen med Campina. Det er det mejeri, vi reelt skal kunne sammenligne os med, og vi må konstatere, at vi endnu engang halter efter,” konstaterer han.

Han mener, at Arla bør mindske omkostningerne.

”Vi skal til at se afkast af vores investeringer i højere grad, end vi tidligere har set. I den forbindelse er det bekymrende, at vi bruger mange penge på udvikling og branding.”

Men Arla siger selv, at de skal bruge penge på udvikling og branding for at få mere for mælken ved salg af højværdiprodukter direkte til detailhandlen frem for at sælge mælken billigt som mælkepulver?

”Vi kan ikke helt se afkastet af. Det er det, der kniber. Så skulle vi jo lægge oppe ved Campina,” pointerer Kjartan Poulsen.

Skeptisk om mælkepris resten af året

Arla er selv tilbageholden i forhold til mælkeprisens videre udvikling resten af året. I december frygtede Kjartan Poulsen et fald til under to kroner pr. liter. Pessimismen sidder stadig i ham.

”Jeg er ikke superoptimist. Der vil komme rigtig meget mælk nu, hvor kvoterne ophører. Vi er i maks-sæsonen, så jeg er stadig bekymret for prisen i resten af sæsonen.”

Det trækker dog op i Europa, at New Zealand har oplevet tørke – med mindre mælkemængder til følge.

Også euroens svækkelse over for dollaren giver positiv effekt, når det kommer til eksport af mælkepulver og andre produkter.

”Vi har fået en stabilisering og svag prisstigning, men det er jo stadig ikke nok til at langt de fleste landmænd kan lave positivt resultat,” konstaterer Kjartan Poulsen.

Emneord mælk, mælkepriser

Relaterede artikler

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.