Mælkeprishop får Seges til at hæve prognose

Den store stigning i mælkeprisen de seneste to måneder har nu fået Seges til at hæve deres prognose for mælkeprisen for 2017.

Prognosen hæves med 14 øre fra  2,51 kr. pr. kg til 2,65 kr. pr. kg.

”Grundlæggende er det, der har fået os til at ændre budgetanbefalingen, at vi er blevet en lille smule overhalet af virkeligheden med Arlas seneste stigning på 14,9 øre,” oplyser Susanne Clausen, chef for Seges Kvæg.
”Markedet vender i øjeblikket og udbuddet går ned i Europa. Vi ligger også under i Danmark i forhold til for et år siden. Samtidig forventer vi også en faldende produktion i andre egne af verden, hvor New Zealand eksempelvis er ramt af et vådt forår,” siger Susanne Clausen.

”Jokeren er, hvad der sker på efterspørgselssiden. Det er til dels styret af udviklingen af olieprisen, og der er der ikke udsigt til en stor stigning lige rundt om hjørnet. Lav oliepris har en negativ indvirkning på efterspørgslen,” siger Susanne Clausen.

Budgetanbefalingen bruges til at lægge budgetter ud fra, men der er en stor usikkerhed.

”Det vigtigste budskab til landmænd, der lægger budgetter i øjeblikket, er at lægge en pæn margen ind,” siger Susanne Clausen.

”Hvis man akkurat kan klare det på 2,65 kr. pr. kg, så er måske ikke godt nok. Man skal nok også kunne få det til at hænge sammen med en lavere mælkepris på 2,50 kr. pr. kg. Vi anbefaler, at man arbejder med et prisspænd fra lidt under 2,40 kr til 2,75 kr. pr. kg,” siger Susanne Clausen.

Hvis prognosen på 2,65 kr. pr. kg holder, vil de fleste landmænd kunne præstere et positivt driftsresultat. Fremstillingsprisen var i 2015 på godt 2,70 kr. pr. kg i gennemsnit – inklusiv ejerløn og forrentning på fire procent af egenkapital. Det indikerer, at en pæn andel af bedrifterne kan dække alle omkostninger.

”Det er jo ikke alle, men en stor del af bedrifterne, der kan få det til at hænge sammen omkring de 2,65 kr. pr. kg.,” siger Susanne Clausen.

Nogle – især mindre landbrug – har en højere fremstillingspris – men de har ofte en mindre gæld, hvorfor de ikke er truet på likviditeten i samme grad som andre landmænd.

”Der er ikke liv og glade dage, for der er også et stort efterslæb. Det er ikke sådan, at de spinder guld ved en mælkepris på 2,65 kr. pr. kg,” fastslår Susanne Clausen.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.