Gylletanken kollapsede: Reddede livet, men mistede 115.000 kroner

En tidligere landmand giver ikke meget for værdien af den kontrol, hans beholdere fik, inden den ene pludselig kollapsede i 2011.

En bidende kold februardag for fire år siden, i 2011, lød der et kæmpebrag på Tommy Kræmmergaards gård i Sørvad ved Herning.

Den 500 kubikmeter store gyllebeholder, som han kort forinden havde stået ved siden af, kollapsede uden varsel og sendte en bølge af gylle ud på gårdspladsen og i hans have.

"Jeg var lige gået ind i stalden, og det reddede mit liv. Det var en voldsom oplevelse, da det skete for både mig og familien, for det kunne være gået helt galt. I dag tænker jeg dog ikke over det overhovedet, " siger Tommy Kræmmergaard.

Temperaturen var i de dage under minus 10 grader, og derfor skete der ingen forurening, da gyllen ikke kunne sive ned i undergrunden.

Tanken, der var bygget i 1986, er - som LandbrugsAvisen skriver i dag, fredag - en af de fire Muleby-tanke fra midt-80erne, der er kollapset de sidste fire år. Den seneste var i Jordrup den 3. august i år.

Mangelfuld kontrol?

Tommy Kræmmergaard havde overtaget gården i 2008 og udvidede besætningen fra 60 køer til 700 kvier, og ved samme lejlighed havde han opført en ny gyllebeholder, som skulle aflaste de to eksisterende. Samtidig blev der bestilt et tjek på de gamle beholdere.

"Firmaet, der byggede den nye beholder, fik også jobbet med at syne de to gamle beholdere, men selvom de skrev, at de havde brugt 45 minutter på hver tank, så var kontrollanten nok kun herude i 20 min. Jeg så ikke, hvordan de tjekkede beholderne, men hvordan kan de tjekke to tanke grundigt og hele vejen rundt og alle vejerne på kun 20 minutter," spørger Tommy Kræmmergaard.

Efter kollapset overvejede Tommy Kræmmergaard derfor et sagsanlæg, fordi han mente, at firmaet – Agritanken– ikke havde udført tjekket godt nok. Agritanken er i dag overtaget af et andet firma.

Firmaet, der havde bygget gylletanken, var KØ-Beton.

Tommy Kræmmergaard betalte cirka 2500 kroner per tank for kontrollen, men i dag føler han, at de penge er mere end spildt.

"I min verden er beholderkontrollen ingenting værd overhovedet, når en tank, der burde være synet for 10 år, kollapser to et halvt år efter. Et kabel kan jo ikke ruste på så kort tid," siger Tommy Kræmmergaard.

Han valgte at droppe retssagen mod firmaet, af flere årsager.

"Tanken var vurderet til 115.000 og jeg kunne hurtigt sætte 70.000 til uden, at det ville have nyttet noget. Jeg tog selv beslutningen, for jeg vurderede, at jeg har andet at bruge livet på,"  siger Tommy Kræmmergaard.

Ingen erstatning

Fra tilsynet og frem til ulykken to et halvt år senere oplevede Tommy Kræmmergaard ingen problemer med beholderne. Tanken var blevet fyldt i løbet af vinteren, og der var ikke blevet rørt i tanken i et stykke tid.

Tommy Kræmmergaard havde ingen særskilt tank/silo forsikring, men forventede, at den almindelige forsikring hos Alm. Brand ville dække. Det gjorde den ikke.

"Deres begrundelse var, at en undersøgelse af ulykke viste, at slitagen var opstået over længere tid. Var kollapset sket på grund af en pludselig skade, så havde forsikringen dækket," siger Tommy Kræmmergaard.

Den manglende gylletank, fik kun mindre betydning for hans landbrug, da den lokale maskinstation hjalp ham med at finde en han kunne leje billigt. Derved slap han for at bygge en ny.

Landbruget solgte Tommy Kræmmergaard for et år siden, efter, at han i et par år havde døjet med en rygskade.

I dag laver Tommy Kræmmergaard fodervogne og er sammen med familien flyttet til et nedlagt landbrug.

Læs mere i LandbrugsAvisen, der er udkommet i dag, fredag.

Faktaboks

Efter ulykken blev der lavet en undersøgelse af den kollapsede beholder hos Tommy Kræmmergaard.

Undersøgelsen vurderede, at kollapset var sket, fordi "Det (de) øverste kabel er brudt, som følge af korrosion, der har udviklet sig over en længere periode, eventuelt skjult bag en lodret ribbe."

Et andet sted i rapporten konstaterer kontrollanten fra 10 års Beholderkontrollen, at: "Øverste kabel er sprunget 3 m til højre fra kabellås (evt. ved elementsamling)."

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.