Fyldt gylletank kollapsede: "Skræmmende oplevelse"

Det kunne have endt som en miljøkatastrofe, hvis landmand ikke agerede hurtigt.

Mandag aften, cirka kl. 21.20, sidder svineproducent Niels Blem Sørensen i sin stue på Stenbrogård ved Egtved i Sydjylland.

"Så giver det et brag og bulder inde i stuehuset," beretter Niels Blem Sørensen.

Han tror først, at børnene, der leger ovenpå, er faldet. Men nej. De kommer skræmte og grædende, men har det ellers fint.

Datteren, der har leget udenfor på trampolinen, fortæller, at der må være sket noget. En lugt af gylle, som breder sig, vidner om det samme.

Niels Blem Sørensen løber de cirka 200 meter om på den anden side af staldene, hvor hans tre gylletanke står.

"Beholderen ligger nede med alle siderne klappet ned som et korthus. Den havde åbnet sig fuldstændig op, som en blomst," fortæller Niels Blem Sørensen om synet, der mødte ham.

Potentiel miljøkatastrofe

I tanken var der 1500 kubikmeter gylle, så Niels Blem Sørensen ved, at det er en potentiel miljøkatastrofe, der er under opsejlning.

"Gyllen var slået op mod bygningerne og så forsvundet ned, hvor der var lavere. Så jeg kunne regne ud, at det var alvorligt."

Han kan se gylle i brøndsystemet. Han skynder sig derfor at tage minilæsseren og hælde sand i drænbrønden for at opdæmme det, så det ikke løber ned i en nærliggende å. Derudover fyldte han sand i Sønderholt Bæk, så vandet derfra ikke løb i Åkær Å.

Hjælp fra mange

I de næste dage hjælper en nabo, maskinstationen, Falck og 20-30 mand fra Beredskabskorpset til med at rydde op - og forhindre miljøkatastrofen. De har skrabet op og suget op. Gylle, der løber ud over en hektar, er et større arbejde at få styr på.

"Vi har samlet stort set alt op. Det er jeg 115 pct. sikker på. Det er en tilfredsstillelse i sig selv," siger Niels Blem Sørensen.

Cirka 1000 til 1200 kubikmeter er suget og samlet op fra jordarealerne. Derudover er 1000 og 1500 kubikmeter vand suget op fra åen. En brandam er ligeledes tømt. 

I dag, fredag, pumpes fortsat vand op fra dræn og bæk. Kommunen kontrollerer vandet, så der er sikkerhed for, at der ikke sker forurening i å-systemet, når dæmningen fjernes.

Ros fra kommunen

Niels Blem Sørensen får ros fra kommunen, skriver Newsbreak.dk.

"Niels Blem Sørensen har uden tvivl afværget, en omfattende forurening i et af vores allerfineste vandløbssystemer i Kolding Kommune. Såfremt gyllen var kommet i vandløbet, kunne rigtig mange fisk og smådyr i vandløbet været blevet slået ihjel," lyder det fra Lise Arp og Betina Cramer fra Landbrugsafdelingen i Kolding Kommune.

Hvordan kunne det ske?

Niels Blem Sørensen understreger, at han ikke ved det - men han kan jo spekulere. Gyllebeholderen er senest godkendt i 2013, så alt skulle være i orden. Det er en Muleby-tank fra 1985.

Han kan se, at nogle af kablerne - der var omvundet med plastik - havde rust på sig pletvist. Så et gæt er metaltræthed i kablerne.

Tidligere mandag havde en medarbejder omrørt gyllen, fra kl. 14 til 15 cirka, fordi der skulle gødes raps tirsdag. Men det er blot en mindre omrører, der ikke skaber stor bevægelse i gyllen. Niels Blem Sørensen var selv kl. 20 omme ved beholderen. Da stod beholderen løftet op - og alt så fint ud.

"Vi er kun taknemmelige for, at det ikke skete, mens han stod og rørte op,"siger Niels Blem Sørensen.

Han udtrykker også glæde ved, at han var hjemme, mens det skete.

"Det havde været en miljøkatastrofe af de større, hvis jeg ikke havde været hjemme," siger landmanden.

Taknemmelig for hjælp

Niels Blem Sørensen er supertaknemmelig, som udtrykker sig, for hjælpen fra Beredskabsstyrelsen, Falck, den lokale maskinstation og naboer.

"Stor tak til dem. Det er vigtigt at kende sin omgangskreds, så man kan få hjælp i sådan en situation."

Efter fire dages oprydning kan han give sig i kast med såning og høst. Den næste tid kører dialog med forsikringen - og bygning af ny tank. Bedriften har 570 søer og producerer 6000 slagtesvin om året, så de to øvrige tanke er ikke nok til at rumme gylle for hele vinteren.

"Det har været en sej omgang. Det håber jeg ikke sker igen," siger Niels Blem Sørensen, der anbefaler alle at have styr på godkendelserne af deres gyllebeholdere.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle