Normalt kæmper man for at producere ensilage, som er meget let fordøjeligt. I år er der dog ensilage, hvor der rent ud sagt er for meget af det gode. Det påpeger kvægrådgiver Karsten Brødbæk LandboNord.
»Vi har set prøver med en fordøjelseskoefficient for organisk stof på helt op til 85 procent. Det lyder som en helt fantastisk analyse, men vi ved fra grovfoderforsøg, at køernes ydelse falder, hvis koefficienten er mere end 81-82 procent«, siger han.
Frostvæske
Årsagen er, at når græs skal frostsikre sig, sender det sukker ud i bladene som frostvæske. Hvis man så er til den tidlige side med høsten, får man noget meget sukkerholdigt græs. Man kan være tilbøjelig til at gå efter den lette fordøjelighed, fordi problemet ofte er det modsatte, at ensilagen bliver lidt for tungt fordøjelig. Samtidig presser maskinstationer måske lidt på, fordi de ved, at de skal nå mange på kort tid og gerne vil i gang.
»Man kan jo ikke lave ensilagen om, men man kan forholde sig til kvaliteten og så blande den med noget ensilage fra 2. eller 3. slæt, som har lavere sukkerindhold og lavere fordøjelighed. På den måde kan det komme til at passe i foderplanen«, siger Karsten Brødbæk.
Sukkerindholdet vil i øvrigt også falde en smule i selve ensileringsprocessen.
Faktaboks
Ensilagekvalitet
- Ifølge Seges’ foreløbige analyser var der i gennemsnit 135 g sukker pr. kg tørstof i 1. slæt i år
- Det er dobbelt så meget som i 2019, hvor tallet var ca. 70 g sukker pr. kg tørstof
Kommentarer