Betalt indhold af Bayer Crop Science

Ekspert: Sådan sammensætter du en optimal svampestrategi i vårbyg

En effektiv svampestrategi i vårbyg sikrer dig et højere udbytte og kerner af bedre kvalitet. Derfor er det nu, du skal sætte ind for at beskytte din mark mod sæsonens svampesygdomme. Sådan lyder rådet fra Bayers ekspert Ivan Kloster, der her giver dig sit bud på den optimale svampestrategi – helt uden overraskelser.

Vårbyg er generelt en sund afgrøde, men for at få kerner af topkvalitet, kræver det en effektiv svampestrategi, da svampesygdomme i vårbyg hæmmer planten, reducerer udbyttet og foringer kernekvaliteten.

På billederne ses de sygdomme, der primært giver udfordringer i byg, skoldplet (øverst til venstre), bygbladplet (øverst til højre) og bygrust (nederst)


”Det er primært skoldplet, bygrust og bladplet, der giver udfordringer i byg. Skoldplet og bladplet  svampe er glade for fugtige forhold og spredes med regnstænk. Bygrust er den værste, og den har vi set meget af i vinterbyg, hvilket indikerer, at vi skal være på vagt, da den smitter fra vinterbygmarken til vårbyggen, og ingen af sorterne er resistente over for sygdommen. Bygrust kan angribe fra stadie 30 og helt hen til skridning. Skoldplet, bygrust og bladplet kan godt bekæmpes, når de opdages, hvorimod ramularia, som der også skal beskyttes imod, ikke kan bekæmpes, når først den er fremme. Ramularia kommer med frøet, men kan også sprede sig sydfra fra Tyskland og Nordfrankrig. Ramularia kan ramme en plante, der er stresset pga. tørke eller hårdt vejr og i løbet af en uge, kan sygdommen ødelægge planten. Derfor skal der altid forebygges mod ramularia”, forklarer Ivan Kloster.

Ramularia i vårbyg, juni 2017


Den optimale strategi – to behandlinger

Ivan Kloster anbefaler en svampestrategi, som består af to behandlinger. På den måde er du helgarderet og undgår at blive overrasket af et svampeangreb.

”Første behandling skal ske i stadie 31-33 med Prosaro eller Proline Xpert 0,3 eller 0,25 L pr. hektar. Anden behandling skal ske, når man kan se stakkene i stadie 39-49. Her behandles med SDHI-midlet Propulse 0,5 L pr. hektar blandet med 0,2L Comet Pro pr. hektar. Propulse er det eneste produkt, der virker forebyggende på ramularia og samtidig har en god effekt på alle andre svampesygdomme. Ønskes der ikke en helgardering mod ramularia, kan anvendes en blanding af Prosaro eller Proline Xpert og Comet Pro”.      

Første behandling sker omkring 20.-25. maj, og sidste behandling plejer at falde omkring Grundlovsdag.

Anden svampebehandling kan med fordel kombineres med vækstregulering, hvor fokus er på aksnedknækning. Mange af de sorter vi dyrker i Danmark har stor tilbøjelighed til aksnedknækning, hvilket betyder, at akset knækker, når det er modent, og derefter kan falde af. Her kan vækstregulering være en hjælp. Ivan Kloster anbefaler, at der i anden behandling i stadie 39-45 tilsættes 0,2 L Cerone, som gør strået tykkere og dermed stærkere. Behandlingen kan også gøre, at sideskuddene kommer bedre med op, og det giver lidt større kerner og dermed en bedre kvalitet.

 

 

Comet Pro® BASF

Faktaboks

Svampesygdomme i vårbyg

Skoldplet, bygbladplet, bygrust og ramularia er de mest almindelige svampesygdomme i vårbyg. Herunder kan du lære de 4 svampesygdomme lidt bedre at kende og få råd til, hvordan du forebygger et angreb. 

 

Skoldplet og bygbladplet kaldes fugtelskende svampe, som spredes med regn stænk tidligt på sæsonen. Disse sygdomme kan angribe alle sorter og smitter gennem halmrester, der ligger på marken fra sidste år. Hvis du derfor sår byg efter byg, og der er halmrester ovenpå, så vil de to sygdomme i et regnfuldt forår kunne spredes eksplosivt. Her er det vigtigt at være på forkant, for hvis disse to svampesygdomme får fat, så går det hurtigt, og de kan være svære at slå ned. Disse sygdomme ses også tidligt på sæsonen, allerede i stadie 33-34. Derfor er det godt at starte behandling tidligt.

 

Bygrust kan ramme de fleste sorter og elsker varme, så derfor er det oftest senere på sæsonen, når det bliver lidt varmere i vejret, at bygrust kommer. Den kan være meget tabsvoldende, hvis den får fat, og kaldes også en snigende sygdom, som kan være svær at opdage, hvis ikke der kigges godt efter.

 

Ramularia er den ukendte sygdom, som først kommer meget sent, og der skal beskyttes forebyggende imod i stadie 39-49. Ramularia kaldes også en stresssygdom, da den fremprovokeres af stressfaktorer såsom meget høje eller lave temperaturer eller meget nedbør. Ramularia er en meget speciel svampesygdom, som ligger inde i mellem cellerne i planten. Hvis ikke planten bliver stresset, bliver svampene bare liggende, men hvis planten bliver stresset, så angriber ramularia-svampene, og de kan ødelægge en mark i løbet af 10 dage med dårligt udbytte og lav kvalitet til følge.

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.