Betalt indhold af DLG

Sådan undgår du nykornsforgiftninger

Høsten er i fuld gang og mange skifter svinefoder fra gammel til nyhøstet korn. Det kan dog give problemer med nykornsforgiftninger, hvis du ikke øger E-vitaminniveauet, indtil kornet er lagerfast.

Høsten er i fuld gang – og dermed er det igen ved at være tid til at tænke på at tilsætte ekstra E-vitamin til dit foder, når du tager nyhøstede korn i brug.

Det er vigtigt, da der under færdigmodningen af nyhøstet korn dannes forskellige stoffer som frie radikaler og peroxider. De er skadelige for grisen, men effekten modvirkes af E-vitamin. Derfor anbefaler DLG at øge tildelingen af E-vitamin, indtil kornet er lagerfast.

Symptomerne på nykornsforgiftning er forskellige, men typisk vil resultatet være at hurtigt voksende grise dør pludseligt. Obduktionen vil her typisk vise forstørret hjertemuskulatur og nedbrydning af leveren. Der ses også kastninger og generelt dårligt immunforsvar. På langt sigt vil der desuden ses dårligere pattegrise ved faring. Som løsning anbefaler DLG derfor, at du tilsætter ekstra E-vitamin i 2-3 måneder efter, du bruger nyhøstet – helst i form af øget indhold i svinefoderet, alternativt som støddosering tre gange om ugen.

Positiv effekt med E-vitamin
For at undgå nykornsforgiftning skal du bruge E-vitamin, som har positiv effekt på grisenes celleniveau. Da tilsætning af E-vitamin reducerer optagelsen af Vitamin K, har DLG/Vitfoss udviklet et vitamin-produkt i Succes serien, hvor der er kombineret Vitamin E og K. Til de nyfravænnede smågrise, der er den mest følsomme dyregruppe, har DLG/Vitfoss også et produkt i samme serie med naturligt E-vitamin, som er specielt hensigtsmæssigt til fravænnede grise på grund af bedre optagelse.

Her kan du læse mere om, hvordan E-vitamin modvirker nykornsforgiftning.

DLG tilsætter også i deres produktlinjer af færdigfoder et forhøjet niveau af E-vitamin i overgangsperioden. Herudover udnyttes lagerkapaciteten til at lave en glidende overgang på kornet mellem gammel og nyhøstet korn. Er du hjemmeblander, er det vigtigt at du selv supplerer med ekstra E-vitamin.

Køb E-vitamin direkte på DLG’s Kundeportal.

Emneord DLG, nykornsforgiftning

Betalt indhold af DLG

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.