Morbærblade kan potentielt mindske skatollugt i griseproduktionen og måske øge kvaliteten af kødproduktet.
Det viser et nyt studie fra Kina, skriver netmediet Pig Progress
Skatol er en kemisk substans, som bliver dannet i grisens fordøjelse, når mikroorganismerne i tarmen nedbryder fordøjelsesenzymet trypthophan.
Skatol er ofte årsag til at både kød, men særligt grisegylle får den stærke lugt.
Morbærblade indeholder en række aktivstoffer som blandt andet polyfenoler, alkaloider og flavonoider.
Mindre skatol med morbærblade
I et forsøg med 20 slagtegrise over 35 dage målte forskerne mængden af skatol i grisenes fæces, blod, muskler og rygspæk.
Grisene blev enten fodret med standardfoder eller stadardfoder tilsat 6 procent morbærblade.
Forskerne målte en signifikant lavere indhold af skatol i fæces, muskler og rygspæk for grise, der fik tildelt morbærblade i foderet, i forhold til grise der ikke fik tildelt morbærblade.
Forskerne kunne ikke måle en signifikant forskel på mængden af skatol i musklerne. Dog målte de en forskel i farven af kødet, som blev mindre mørkt.
Undertrykker gener der udtrykker skatol
Forsøget viste, at fodring med morbærblade påvirker diversiteten af mikroorganismer i grisenes bagtarm.
Forskerne målte en nedregulering af mikroorganismer, som producerer skatol og en opregulering af mikroorganismer, som er negativt korreleret med mængden af skatol i fæces.
Ændringer af mikrobiomet i bagtarmen resulterede bl.a. i større produktion og absorption af den kortkædede fedtsyre acetat (eddikesyre). Korkædede fedtsyrer regulerer produktionen af skatol i tarmen. Man så ingen forskel i andre fedtsyrer, som propansyre, eller butansyre (smørsyre).
Nogle gener producerer enzymer som fungerer som katalysatorer til skatol. Forskerene målte aktiviteten af disse gener og her fandt de, at udtrykkelsen af generne var nedreguleret hos grise, der fik tildelt morbærblade.
Morbærblade som supplement i foderet påvirkede ikke grisenes vægt, daglig tilvækst foderindtag eller foderudnyttelse.
Kommentarer