Økonomisk gevinst ved optimal kalvefodring

Vestjysk Landboforenings rådgiverteam for kvæg har undersøgt, hvilken gevinst, der ligger i at fodre kalve dyrt og generøst.

Vestjysk Landboforenings rådgiverteam for kvæg har undersøgt nye mælkeveje til flere penge. Rådgiverteamet består af chefrådgiver for kvæg, Ida Ringgaard, og kalveekspert, Rikke Engelbrecht. 

Ifølge de to rådgivere ligger guldet i kviestalden.

"Der er et stort uudnyttet potentiale. Og landmændene bør ikke gå glip af ressourcen," pointerer Ida Ringgaard og peger på to umiddelbare muligheder for øget vækst på kvægbedriften: 
Enten ved at producere mere mælk eller ved at sikre mere tilvækst.

Første gang i Europa

Det er kalveekspert Rikke Engelbrecht, der for første gang i Europa nogensinde har udarbejdet økonomisk beregninger på effekten af at fodre kalvene optimalt og dermed sikre kalvene en ønsket tilvækst på et kilo om dagen.

"Formålet var at skabe sunde dyr med en høj daglig tilvækst. Nu kan vi dokumentere omfanget af den økonomiske gevinst ved at udnytte hele kalvens vækstpotentiale," siger kalveekspert Rikke Engelbrecht

Hun forklarer, at mest forskning tænker i sundhed frem for økonomi.

"Ingen har derfor tidligere beskæftiget sig med de langsigtede økonomiske konsekvenser af at fodre optimalt," siger hun.

På den baggrund kan der dokumenteres en gevinst på over en halv million kroner beregnet på en gennemsnitsbedrift med 200 køer ved rent ud sagt at fodre dyrt og generøst.

Nedsætter kælvningsalderen

Ifølge Ida Ringgaard bonner resultatet af beregningerne ud med 200.000 kroner i sparet likviditet, når kalve med optimal tilvækst kan stå klar til kælvning langt tidligere end normalt

Kælvningsalderen kan dermed barberes med ca. tre og en halv måned, og sparer bundet likviditet i form af foder og sengepladser, mener Ida Ringgaard.

"Det der virkelig batter på bundlinjen er friske dyr i malkestalden, der holder længere og beregnet kan de yde for ca. 300.000 kroner mere mælk, siger hun og forklarer; at der er flere penge i at have produktive dyr og at likviditet lige nu er den mest knappe ressource i dansk landbrug."

Mere om dette tema

Nutrifair afholdes onsdag d. 21. januar og torsdag d. 22. januar i Fredericia Messecenter. LandbrugsAvisen er til stede med vores fagreportere.

"Derfor er det allervigtigste mål at få frigjort likviditet og en samlet gevinst på ca. en halv million kroner på 200 dyr er intet mindre end fantastisk," siger Ida Ringgaard og slår fast:

"Vi skal udnytte potentialet fuldt ud og sætte mål for en øget holdbarhed hos køerne, for bedrifterne skal ikke nødvendigvis have flere dyr, men i stedet lave dyr, der holder.

"Det er en succes, når hver ko giver 50 tons mælk, inden den forlader malkestalden," siger hun.

Nutrifair

De to kvægrådgivere giver et indlæg om gevinsterne på Nutrifair den 21.-22. januar 2015.

Emneord foder

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.