Førstehjælp på vej til kvægstalde med sand

Ny sandrenser kan afværge sand i gylletanke og biogasreaktorer.

Sand - nej tak, det giver kun problemer i gyllen.

Udsagnet kan snart være fortid, hvis det står til det sydjyske firma AL2, som på Nutrifair viste en sandrenser frem.

Sandrenseren har indbygget en cyklon, som sørger for at sortere minimum 80 procent af sandet fra gyllen.

Rensemetoden er ifølge indehaver af AL2 Preben Nissen, kendt fra papirindustrien, hvor metoden anvendes, når papir skal genbruges. Her kan den skille sand og stykker af glas fra papirmaterialet inden det genanvendes.

»Den flydende masse cirkulerer igennem cyklonen to gange, og vores mål er, at maskinen skal kunne sortere op til 85 procent af sandet fra,« fortæller Preben Nissen.

Både til biogas og kvæggårde

AL2 er i øjeblikket i gang med at indsamle kvægbrugernes krav og forventninger til renseren, som forventes endeligt færdigudviklet og klar til salg hen på foråret 2015.

Efter planen skal sandrenseren produceres i to typer - ét til kvægbrug og ét til biogasanlæg.

På biogasanlægget skal sandrenseren forbindes til modtagetanken og på kvægbruget skal den installeres i forbindelse med fortanken.

Mere om dette tema

Nutrifair afholdes onsdag d. 21. januar og torsdag d. 22. januar i Fredericia Messecenter. LandbrugsAvisen er til stede med vores fagreportere.

Maskinens pris er endnu ikke endeligt fastsat, men muligheden for at kunne genbruge 80 procent af sandet, skal gøre det til en fordelagtig investering, fremhæver Preben Nissen.

»Ved en så effektiv rensning vil flere kvægbrugere med sandstalde kunne få opfyldt deres ønske om at levere gylle til biogasanlæg. Det kan også få betydning for økonomien, hvis gyllen kan afsættes til afgasning,« mener Preben Nissen.

Han forventer, at sandrenseren skal bruge 0,5 kWh pr. renset kubikmeter gylle og 15 øre pr. renset kubikmeter gylle i strømforbrug.

Maskinen er produceret af svenske Machinery AB.

Emneord biogas, gylle

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.