Alvorlig kvægsygdom banker på - husk smittebeskyttelse

Bluetongue nærmer sig Danmarks grænser, og kvægsektoren frygter, at den rammer danske producenter med økonomiske tab til følge. 

Når sommeren melder sin ankomst og de små myggeagtige insekter kaldet mitter dukker op, er der risiko for at kvægsygdommen bluetongue dukker op i Danmark.

Derfor råbte sektordirektør Ida M.L.D. Storm vagt i gevær i forhold til smittebeskyttelse i sin beretning på Årsmødet i Landbrug & Fødevarer Kvæg onsdag formiddag i Herning. 

- Ansvaret for smittebeskyttelse ligger hos alle, der håndterer dyrene i hverdagen – det har EU slået fast i den nye Dyresundhedslov. Derfor er smittebeskyttelse også en indsats, som vi skal samarbejde om i hele kvægklyngen. Vi har et ansvar for os selv hver især, men allervigtigst for hinanden, understregede hun. 

Transport og smittebeskyttelse

I forhold til bluetongue er det smittebeskyttelse i form at transport af dyr, der er vigtig. Dels ind og ud af bedriften, dels ved transport over landets grænser. Risikoen ved import af dyr er blevet ekstra aktuel, efter de voldsomme udbrud af bluetongue i Holland i efteråret.

Udbrud, der også bredte sig til Belgien, Tyskland og England.

Såvel levende dyr som sæd-doser kan flytte sygdommen, så de små mitter kan sprede den mellem dyr. 

- Vi er rigtig glade for, at vi sidste år sammen med dyrskuerne fik lavet en aftale om stop for udstilling af kreaturer fra bedrifter med dyr importeret fra højrisiko-lande. Det betød en markant nedgang i importen. Det har uden tvivl mindsket risikoen for indførsel af bluetongue og vundet os noget tid til at forberede os på håndtering af et udbrud, forklarede Ida M.L.D. Storm.

En stor udfordring er, at der ikke findes en vaccine mod den variant af bluetongue, der hærger i øjeblikket. Den kan muligvis blive udviklet, men det tager tid, og efterspørgslen vil være stor, så snart den er der.

Derudover har EU omklassificeret sygdommen, så det i langt højere grad er erhvervets eget ansvar at stå for bekæmpelsen. Der vil være tæt samarbejde med myndighederne, men en stor del af arbejdet og omkostningerne skal løftes af erhvervet selv.

- Omkostningerne ved udbrud af bluetongue er også store, både de økonomiske og de menneskelige, ved at have rigtig syge dyr. Derfor arbejder vi i Sektor for Kvæg på en beredskabsplan, som I kommer til at høre mere om senere på foråret, sagde sektordirektøren.

Emneord kvægkongres 2024

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.