Bluetongue virus spreder sig kraftigt i Holland

De hollandske myndigheder har nu registreret 1.513 udbrud af bluetongue virus på blot én måned. De danske myndigheder er ikke bekymrede.

Sygdommen Bluetongue virus spreder sig nu hastigt i kvæg-, gede- og fårebesætninger i Holland.

Myndighederne registrede det første tilfælde af sygdommen 14. september og per 19. oktober er der registreret 1.513 udbrud. Disse er alle bekræftet ved hjælp af PCR-analyse.

Bluetongue virus er en vektorbåret virussygdom, som altså ikke kan smitte fra dyr til dyr, da den behøver en vektor, i dette tilfælde blodsugende mitter, til at overføre virus. Bluetongue virus er ikke en zoonose og kan derfor ikke smitte fra dyr til mennesker.

Ifølge Fødevarestyrelsen er Bluetongue virus ofte asyptomatisk. Tydelige kliniske tegn forekommer oftest i får, men kvæg og geder og øvrige drøvtyggere kan også blive inficeret. Det gælder også for vildtlevende arter som eksempelvis hjorte.

Kliniske symptomer kan omfatte åndenød, næseudflåd, tåreflåd, feber, halthed og væskeansamlinger i hovedet.

spreder sig

De hollandske myndigheder har registreret 1.513 udbrud bekræftet ved PCR og 820 kliniske udbrud. Udbruddene er bekræftet i prøver fra fåre-, gede- og kvægbesætninger samt besætninger med både geder og får.

I Belgien har man registreret ét udbrud i en fårebesætning seks kilometer fra grænsen til Holland.

Også i Tyskland er der registreret et udbrud i en fårebesætning nær grænsen til Holland.

fortsat lav risiko

Selvom Bluetongue virus spreder sig i landene syd for Danmark, fastholder Fødevarestyrelsen, at risikoen for at få smitten til Danmark er meget lav.

Smitten kan flytte sig via mitterne, som normalt kan flyve kort afstande på en til to kilometer. De kan dog af vinden blæses over langt større afstande, skriver Fødevarestyrelsen.

Smitteoverførsel kan også ske via sæd eller fra et moderdyr til et foster, hvis moderdyret smittes under drægtighedsperioden.

Det er muligt at anvende vacciner som bekæmpelsesstrategi mod Bluetongue virus, men det er på nuværende tidspunkt ikke tilladt at vaccinere i Danmark.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle